HTML

glutén? kizárt dolog...

Gluténmentes receptek, hírek a Zala megyei egyesület életéből, ötletek, érdekességek lisztérzékenyeknek...

Rovatok

Friss topikok

Facebook

Spenóttal és májjal

2008.08.04. 16:08 nukuliszt

Hozzávalók:

Négy személyre: két darab filézett csirkemell, nyolc darab megtisztított csirkemáj, spenótlevelekből 1015 dkg, nyolc közepes krumpli, 1520 dkg sajt. Négy alma, kis darab gyömbér, két tojás, gesztenyepüré vagy reszelt dió, mogyoró, evőkanál likőr.

 

- A főételhez négy személyre nyolc darab csirkemáj kell és két csirkemellfilé - kezdi Kóborné Csákvári Márta, aki a lisztérzékenyek egerszegi egyesületét vezeti és az évek során a diétás ételek ízletes elkészítésének mesterévé vált.

- A mellfiléket nyolc darabra szeljük, picit kiklopfoljuk, majd megkenjük olajban áztatott sós fokhagymával folytatja a műveletek ismertetését. Egy csíkra ráfektetjük a leforrázott spenótlevelet, ráhelyezzük a tisztított, tehát szív nélküli csirkemájat. Felgöngyöljük a szeleteket és hajtással lefelé szorosan egymás mellé helyezzük a tepsibe. Így nem kell összetűzni őket semmivel. Alufóliával lefedjük, közepes lángon, 160 Celsius-fokon sütjük, amíg megpuhul. Ekkor eltávolítjuk a fóliát és megpirítjuk. Forrón meghintjük reszelt sajttal. Ha valaki e formájában száraznak találná, körbetekerhetjük még baconnal is az összegöngyölt melleket - hangzik a további jó tanács. Köretnek krumplit ajánl szakácsunk egyszerű, de különleges módon.

- Nyolc közepes krumplit alaposan megsikálunk, majd héjastól erősen sós vízben megfőzzük, lecsepegtetjük és megszárítjuk. Ez után sütőben erős lángon 20 percig sütjük. Keresztbe bevágjuk, majd még forrón konyharuhával megfogjuk és az alját megnyomjuk. Ettől szétnyílik mint egy virág, az így keletkező krumpli-rózsába vajat vagy margarint teszünk, petrezselyemmel díszítjük - magyarázza.

A desszert sem maradhat el. Ez alkalommal gesztenyehabbal töltött tojáskrémes alma lesz az édesség.

- Négy darab almát meghámozunk, magházát eltávolítjuk. Egy liter vízbe pár kanál cukrot teszünk és egy kisebb gyömbért belereszelünk. Felforraljuk, belehelyezzük az almát, öt percig főzzük vagy inkább lobogó vízben pároljuk. Ez után hagyjuk az almát kihűlni. Tölteléknek két tojás fehérjét négy evőkanál cukorral gőz felett kemény habbá verünk, a gesztenyét vagy darált diót, illetve mogyorót a habhoz keverjük. Ezzel megtöltjük az almát, úgy, hogy a tetejére is kerüljön a habból. Tepsibe rakjuk az almákat és öt percre forró sütőbe toljuk, hogy a hab rózsaszínűre piruljon. Közben két tojás sárgáját négy evőkanál cukorral, fél deci tejjel, egy kanál likőrrel vagy fehérborral sűrűre főzünk - magyarázza.

- Ha már rátapad a kanálra, akkor jó ad tanácsot szakácsunk. A tojáskrémmel töltött almát ezzel meglocsoljuk, megmosott mandulával díszítjük - ér a végére.

- Mivel a műveletek közül több párhuzamosan végezhető, az egész elkészítési ideje nem több 2 óránál - ad biztatást a kezdőknek is Kóborné Csákvári Márta. A lisztérzekenyek egyesületének elnökeként fontosnak tartotta kiemelni, a most ajánlott ételek gluténmentesek, sőt, laktóz-érzékenyek is fogyaszthatják, ha az édességhez használt fél deci tejet helyettesítik.

Forrás: ZH Konyhája

Szólj hozzá!

Címkék: alma csirke spenót recept máj desszert gluténmentes lisztérzékeny

A bejegyzés trackback címe:

https://nukuliszt.blog.hu/api/trackback/id/tr50600153

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása