HTML

glutén? kizárt dolog...

Gluténmentes receptek, hírek a Zala megyei egyesület életéből, ötletek, érdekességek lisztérzékenyeknek...

Rovatok

Friss topikok

Facebook

Lisztérzékenyen - cikk a ZH-ból

2009.05.29. 17:45 nukuliszt

Kamaszok szűrővizsgálatát szervezi a lisztérzékenyek megyei egyesülete - tudtuk meg a civil szervezet hét végi rendezvényén. Világnapjuk alkalmából a megyeszékhelyen gyűltek össze a betegségben szenvedők.
 

Mint Kóborné Csákvári Márta, a megyei egyesület elnöke elmondta: a 14 éves gyermekek körében szeretnék a szűrést lebonyolítani. Ehhez több önkormányzatot is megkerestek anyagi támogatásért, mivel egy vizsgálat 2100 forintba kerül és ennek finanszírozása meghaladja a néhány tucat tagot számláló egyesület lehetőségeit. Eddig Hévíz adott 50 ezer forintot, s ebből a pénzből Zalaegerszegen, a Béke ligeti iskola diákjai között szűrtek, miután a fürdőváros nem kötötte ki a felhasználás helyét. A nagykapornaki önkormányzat támogatásának köszönhetően 14 gyermek esett át a vizsgálaton a községben, a megyeszékhely önkormányzata pedig 300 ezer forinttal 148 kamasz szűrését tette lehetővé. Az egyesület ígéretet kapott a megyei önkormányzattól és a ZTE kosárcsapatától is - utóbbi az előzetes megállapodás szerint ősszel jótékonysági meccset játszik, és ennek bevételét ajánlja majd fel.

A szűrés fontosságát az mutatja, hogy a lakosság egy százaléka szenved a gluténallergiától, de egyes számítások szerint ez közelíti a másfél százalékot. A lisztérzékenység azonban nehezen felismerhető baj, mert nagyon változatos tüneteket produkál, így a betegség diagnosztizálása többnyire késve, gyakran csak évekkel később történik meg. Márpedig ha a betegséget nem ismerik fel vagy a páciens nem tartja be azt követően a diétát, szövődmények és társult betegségek alakulhatnak ki: különféle hiánybetegségek, fejlődési rendellenességek lépnek fel. Ez tovább nehezíti az alapbaj meghatározását. Ezért fontos a szűrés, hívta fel a figyelmet az elnök.

Szerencsére e betegség teljes mértékben gyógyítható, igaz, élethosszig tartó szigorú gluténmentes diétával. Ennek betartása egyszerűnek tűnik, ám annál nehezebb, hiszen a gabonafélék nemcsak kenyereknek, süteményeknek lehetnek összetevői. A gluténérzékenyek számára készített termékek ára viszont rendkívül magas. Ezért volt jó a hét végi rendezvény, ahol a résztvevők maguk készítette finomságokkal vendégelték meg egymást. Bizonyítva azt is, hogy némi találékonysággal változatos, a hagyományos ízekkel vetekedő étkeket lehet készíteni a hagyományos liszt elhagyásával is.

 

forrás: ZH

Szólj hozzá!

Címkék: cikk lisztérzékeny szűrés

A bejegyzés trackback címe:

https://nukuliszt.blog.hu/api/trackback/id/tr81151809

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása