glutén? kizárt dolog... - Utolsó kommentek
blfr6@https://blog.hu
©2024 blog.hu
https://nukuliszt.blog.hu/2010/07/22/origo_27/full_commentlist/1#c14673171
Válasz erre: Fény derült a gluténérzékenység molekuláris hátterére
2011-10-12T07:32:40+02:00
2011-10-12T07:32:40+02:00
roxana7
http://blog.hu/user/657168
Ha valakit érdekelnek a peptid készítmények, szívesen küldök tájékoztatást<br />
dudaskata1968@gmail.com
https://nukuliszt.blog.hu/2010/07/22/origo_27/full_commentlist/1#c14673164
Válasz erre: Fény derült a gluténérzékenység molekuláris hátterére
2011-10-12T07:28:43+02:00
2011-10-12T07:28:43+02:00
roxana7
http://blog.hu/user/657168
A NPCRIZ besorolása alapján a 2. osztályú geroprotektorok közé tartozik a természetes<br />
rövid peptidek által alkotott, a különböző szervek és szövetek újjáépítőinek, sejt bioregulátorainak<br />
lánca.<br />
Legújabb ismereteink szerint, a szövet specifikus rövid peptidek összekötődnek a megfelelő gének<br />
pontosan meghatározott részeivel, előidézve a DNS molekulák kibontását és a bennük lévő adatok<br />
leolvasását. Az idővel és az élet múlásával kialakuló peptidhiány jelentősen felgyorsítja a szövetek<br />
elhasználódását és a szervezet öregedését. A helyzet az, hogy a sejtek és szövetek adekvát<br />
működéséhez adekvát peptid mennyiség szükséges, amelyek fenntartják a gének működését optimális<br />
üzemmódban.<br />
Az életkor előrehaladtával a sejtek működése megbomlik, ezáltal megbomlik a peptidek újratermelése,<br />
aminek következtében a sejtfunkciók újfent kárt szenvednek. A szövetek degenerációja erősödik, ami<br />
végső soron klinikai esetet jelent. A rövid peptidek használata az egyik legfontosabb innováció.<br />
Jelentősen képes lassítani az öregedés folyamatát, köszönhetően a szövetek proliferációjának és<br />
regenerációjának ösztönzése, valamint sejtszám növelésük révén. Még egy fontos előnye a<br />
peptideknek a daganatellenes hatás.<br />
Jelenleg a peptidek használata a legjobb kompromisszum nélküli megoldás a daganatos betegségek<br />
megelőzése és revitalizációja területén, mivel lehetőséget teremt a sejtek és szövetek megújítására.<br />
Nemcsak a ciklikus folyamatok szabályozásával és összehangolásával éri ezt el, hanem a szövetújjáépítő<br />
rendellenesség nélküli sejtosztódás bővülő lehetőségével is.<br />
Több éves gyakorlatból tudjuk, hogy a szernek nincs mellékhatása.<br />
A természetes peptidek hatásukat egyenletesen fejtik ki, mivel a szövetek irányából jövő<br />
visszajelzésekhez bizonyos mennyiségű peptid felhalmozásra van szükség (homing hatás) a hiány<br />
feltöltése céljából. A sejtek csak ezután kezdik visszaállítani normális működőképességüket<br />
„megállítva a hintázást és az összes folyamatot az arany középútra terelve” (V. Kh. Khavinson, 2009)<br />
Dr. Khavinson munkájának eredményeképpen rendkívül nagy tisztaságú peptid frakciókból származó<br />
konfigurációk kerültek létrehozásra, amelyek képesek áthatolni szinte bármilyen fiziológiai akadályon<br />
közvetítők (végrehajtók) nélkül. Így született meg Khavinson professzor újabb alkotása, a külső<br />
használatú természetes folyékony peptid regulátorok új nemzedéke.<br />
Az új peptid vonal mottója: „gyorsaság, hatékonyság, biztonság”<br />
A peptid komplex (PK) felvitele után 7-15 perc elteltével a peptidek összekapcsolódnak a dendrit<br />
sejtekkel, amelyek eljuttatják őket a nyirokcsomókhoz, ahol a peptidek „átszállnak” és a vér<br />
áramlatával eljutnak a szükséges szervekhez és szövetekhez és elkezdik kifejteni szövet helyreállító<br />
hatásukat.<br />
<br />
Imuszil<br />
Immunrendszer erősítő, fertőző betegségek, krónikus<br />
betegségek, emésztőrendszeri betegségek, onkológiai<br />
betegségek, kimerültség, stressz, nagy fizikai terhelés, intenzív<br />
sport esetén.<br />
Az Imusil a ma kapható egyik legjobb immun erősítő. Erősíti az<br />
immunrendszert, megvéd a fertőző betegségekkel szemben,<br />
illetve kezeli azokat. Kiküszöböli a környezetszennyezés állandó<br />
hatásait, kezeli az allergiát és kiválóan alkalmazható fokozott<br />
antibiotikum fogyasztás esetén. Alkalmazható krónikus<br />
betegségek, emésztőrendszeri betegségek (elhízás,<br />
anyagcserezavarok, krónikus gyomor- és bélbetegségek), szív,<br />
tüdő és máj betegségek, onkológiai betegségek, kimerültség,<br />
stressz, nagy fizikai terhelés, intenzív sportolás esetén.<br />
Az Imusil teljesen ártalmatlan, felnőtt és gyermek egyaránt szedheti, mert ahogy a többi<br />
termékünknek, az Imusilnak sincs mellékhatása. Az Imusil, a hosszú élet, egészség, a szellemi és<br />
fizikai erőnlét záloga.<br />
Hogyan működik az Imusil?<br />
A születést követő első pár hétben történik meg a bélrendszerben, a természetes baktériumflóra<br />
kialakulása. Egy teljesen egészséges felnőtt ember bélrendszere tele van sok millió baktériummal,<br />
melyek elősegítik a különféle élettani folyamatok lezajlását.<br />
A természetes baktériumflóra elősegíti az emésztést, lebontva az élelmiszerek egyes összetevőit,<br />
így gyorsítva a hasznos anyagok mielőbbi felszívódását. E baktériumok szintetizálják a K és C<br />
vitaminokat, valamint a B csoport egyes vitaminjait, elősegítik a D vitamin, vas, kalcium és sok<br />
más komponens felszívódását. A lakto- és bifido baktériumok nem kis szerepet játszanak a<br />
nyálkahártya helyreállítási folyamatában.<br />
Mennyiségük csökkenésének következménye a káros baktériumok bélrendszeri elszaporodása és<br />
aktivizálódása. Megbomlik a bél bakteriális egyensúlya, amely dysbacteriosist idéz elő. A<br />
dysbacteriosis, a bél mikroflórájának felborult mennyiségi és minőségi egyensúlya A föld<br />
lakosságának több mint 50 %-a szenved különböző fokú dysbacteriosis-ban.<br />
Az antibiotikumok elterjedése és az emiatt kialakult, túlzott antibiotikum fogyasztás következtében,<br />
egyre jobban alkalmazkodó-mutálódó vírusok, baktériumok és egyéb kórokozók jelennek meg,<br />
melyek további fertőző betegségeket okoznak. A fertőző betegségek számának emelkedése,<br />
valamint a vírusos, gombás fertőzések, és az allergia elterjedésével, mind inkább előtérbe kerülnek<br />
az ember természetes mikroflóráját támogató, mikroflórás készítmények. A hagyományos<br />
antibiotikumos kezelések helyett mind inkább használják az úgy nevezett pro biotikumokat, melyek<br />
hatékonysága semmivel sem rosszabb.<br />
Az Imusil az egyik leghatékonyabb ilyen pro biotikum. Összetételében megtalálhatóak az emberi<br />
szervezetre teljesen ártalmatlan sejtfal- lakto- és bifido baktériumok komponensei, amelyek az<br />
emberi test számára hasznos mikroflóra normális életterét képesek biztosítani. Ezen kívül a<br />
készítmény dúsítva van olyan természetes immun modulátorokkal, mint a C-vitamin és kasvirág<br />
kivonat. Az orvostudomány jelenlegi fejlettségi szintjén Kelet-Európában nincs analógja ennek a<br />
készítménynek.<br />
2
https://nukuliszt.blog.hu/2010/10/22/http_www_hotdog_hu_magazin_magazin_article_hot_m_id_36208_amp_a_id_755654_amp_h_id_117732/full_commentlist/1#c11557207
Válasz erre: http://www.hotdog.hu/magazin/magazin_article.hot?m_id=36208&a_id=755654&h_id=117732
2010-11-12T05:53:24+01:00
2010-11-12T05:53:24+01:00
nukuliszt
http://blog.hu/user/154115
<a href="http://nukuliszt.blog.hu/2010/10/22/http_www_hotdog_hu_magazin_magazin_article_hot_m_id_36208_amp_a_id_755654_amp_h_id_117732?fullcommentlist=1#c11556183" class="reply_nick_533581" onclick="javascript:if ( typeof followCommentReply != 'undefined' ) return followCommentReply( 11556183 );">@pacsi62</a>: <br />
<br />
Kedves "Pacsi"<br />
<br />
Sajnos ez így igaz, mert engem 17 évig küldözgettek különböző szakrendelésre. Javaslom Neked, hogy a saját érdekedben vásárolj egy szűrésre alkalmas tesztet, ami 99,9 %-ban kimutatja, hogy valóban glutén érzékeny vagy-e? A másik dolog ragaszkodj a vizsgálat elvégeztetéséhez, a háziorvosodnak kutya kötelessége kivizsgáltatni. Elég szomorú, hogy még mindig itt tartunk. Zalaegerszegi Kórházban komolyan veszik ezt a problémát, nincs olyan hónap, hogy ne jelentkezne új beteg az egyesületünknél.<br />
Kívánok Neked jó egészséget és kérlek írd meg az eredményt, mire jutottál.<br />
Üdv.:<br />
<br />
Márta
https://nukuliszt.blog.hu/2010/10/22/http_www_hotdog_hu_magazin_magazin_article_hot_m_id_36208_amp_a_id_755654_amp_h_id_117732/full_commentlist/1#c11556183
Válasz erre: http://www.hotdog.hu/magazin/magazin_article.hot?m_id=36208&a_id=755654&h_id=117732
2010-11-11T21:59:17+01:00
2010-11-11T21:59:17+01:00
pacsi62
http://blog.hu/user/533581
A háziorvos ezt nem veszi komolyan.<br />
Ha mégis akkor elküld kivizsgálásra a SZTK-s rendszerbe, és ott ezt nem képesek kideríteni.
https://nukuliszt.blog.hu/2010/04/04/title_149509/full_commentlist/1#c9514408
Válasz erre: http://www.wellnesscafe.hu/dieta/201004/meddove_tehet_a_kezeletlen_liszterzekenyseg
2010-04-19T17:07:36+02:00
2010-04-19T17:07:36+02:00
grguric
http://blog.hu/user/437991
Utazás Horvátországba csoportosan és egyénileg lisztérzékenyeknek is!<br />
Étkezés megoldható!<br />
<a rel="nofollow" href="http://www.suntravel.hu/index.php?mode=orsz&id=9&lang=hun">www.suntravel.hu/index.php?mode=orsz&id=9&lang=hun</a>
https://nukuliszt.blog.hu/2010/04/04/title_149509/full_commentlist/1#c9345760
Válasz erre: http://www.wellnesscafe.hu/dieta/201004/meddove_tehet_a_kezeletlen_liszterzekenyseg
2010-04-06T18:48:42+02:00
2010-04-06T18:48:42+02:00
nukuliszt
http://blog.hu/user/154115
<a href="http://nukuliszt.blog.hu/2010/04/04/title_149509?fullcommentlist=1#c9345620" class="reply_nick_424480" onclick="javascript:if ( typeof followCommentReply != 'undefined' ) return followCommentReply( 9345620 );">@green02</a>: <br />
Igen jó magam allergiás is vagyok a búzára, rozsra, különböző növényekre a gluténérzékenység mellett. tejcukor érzékeny is.<br />
Nem könnyű!!!<br />
<br />
Márta
https://nukuliszt.blog.hu/2010/04/04/title_149509/full_commentlist/1#c9345620
Válasz erre: http://www.wellnesscafe.hu/dieta/201004/meddove_tehet_a_kezeletlen_liszterzekenyseg
2010-04-06T18:36:17+02:00
2010-04-06T18:36:17+02:00
green02
http://blog.hu/user/424480
A gluténérzékenység hálisten már házilag is kimutatható (az allergia persze eleve durvább tüneteket produkál), de az érzékenység (étel-intolerancia) tünetei kevéssé jól megfoghatók.<br />
<a rel="nofollow" href="http://food-detective.hu/etelintolerancia.html">food-detective.hu/etelintolerancia.html</a>
https://nukuliszt.blog.hu/2010/03/09/hazipatika_com_1/full_commentlist/1#c9057804
Válasz erre: Házipatika.com - Növelhető a lisztérzékenyek önkontrollja
2010-03-13T08:18:47+01:00
2010-03-13T08:18:47+01:00
nukuliszt
http://blog.hu/user/154115
<a href="http://nukuliszt.blog.hu/2010/03/09/hazipatika_com_1?fullcommentlist=1#c9025491" class="reply_nick_373099" onclick="javascript:if ( typeof followCommentReply != 'undefined' ) return followCommentReply( 9025491 );">@doomed</a>: <br />
Szia!<br />
<br />
Igen nehéz, de hidd el nekem ez idővel elmúlik. Pécset voltam három napig és a pincér azt kérdezte tőlem soha nem érzek vágyat, hogy belenyaljak a tejszínhabba? (tejcukor érzékeny is vagyok a desszert gesztenyepüré volt), azt válaszoltam neki, ha Ő megkíván egy gyönyörű nőt akiről tudja, hogy soha nem kapja meg, kiugrik az emeletről? Kicsit meglepődött, de nem firtatta tovább a dolgot. :):)<br />
<br />
Üdv.:<br />
<br />
Márta
https://nukuliszt.blog.hu/2010/03/09/hazipatika_com_1/full_commentlist/1#c9025491
Válasz erre: Házipatika.com - Növelhető a lisztérzékenyek önkontrollja
2010-03-10T20:42:39+01:00
2010-03-10T20:42:39+01:00
doomed
http://blog.hu/user/373099
Szia! <br />
<br />
Szerintem is nagyon nehéz megállni, nekem sokszor az okoz kísértést amikor elhaladok egy gyorsétterem, büfé előtt és annyira megennék egy gyrost vagy egy hamburgert... de max. csak sültkrumpli lesz belőle.
https://nukuliszt.blog.hu/2010/01/14/amikor_nincs_idod_kenyeret_sutni/full_commentlist/1#c8930306
Válasz erre: Amikor nincs időd kenyeret sütni
2010-03-04T06:42:28+01:00
2010-03-04T06:42:28+01:00
nukuliszt
http://blog.hu/user/154115
Szia Zsu.<br />
<br />
Írtam Neked e- mailt, de visszadobta a rendszer.<br />
Próbálkozom újra, mert előfordulhat, hogy csak megtelt a postaládád.<br />
<br />
Üdv.:<br />
<br />
Márta
https://nukuliszt.blog.hu/2010/01/14/amikor_nincs_idod_kenyeret_sutni/full_commentlist/1#c8922196
Válasz erre: Amikor nincs időd kenyeret sütni
2010-03-03T15:14:23+01:00
2010-03-03T15:14:23+01:00
csöpcsaj
http://blog.hu/user/413794
Nagyon tetszett a recepted és nagyon jó és finom volt.Ha van még ilyen jó és frappáns recepted akkor légyszives küldj még.e-mail címem:<br />
zsuzsa282@freeemail.hu.<br />
Még nagyon kezdő lisztérzékeny vagyok.<br />
Köszi. Zsu.
https://nukuliszt.blog.hu/2010/02/02/figyelmetekbe_ajanlom_2/full_commentlist/1#c8907251
Válasz erre: Figyelmetekbe ajánlom!
2010-03-02T16:32:18+01:00
2010-03-02T16:32:18+01:00
nukuliszt
http://blog.hu/user/154115
GRATULÁLOK!<br />
Hasznos és nagyon jó a blogod!!!!<br />
<br />
Márta
https://nukuliszt.blog.hu/2010/01/23/kirekesztve_5/full_commentlist/1#c8732031
Válasz erre: KIREKESZTVE
2010-02-16T18:27:44+01:00
2010-02-16T18:27:44+01:00
nukuliszt
http://blog.hu/user/154115
<a href="http://nukuliszt.blog.hu/2010/01/23/kirekesztve_5?fullcommentlist=1#c8731512" class="reply_nick_404532" onclick="javascript:if ( typeof followCommentReply != 'undefined' ) return followCommentReply( 8731512 );">@SpaHévíz</a>: <br />
<br />
Tisztelt dr. Szekeres László Úr!<br />
<br />
Örömmel vettem, hogy kivizsgálta az említett ,számomra igen kellemetlen ügyet. Nem könnyű ezzel a betegséggel együtt élni, mivel nem önszántukból váltottunk valamilyen manapság annyira divatos életmódot, hanem, ha élni szeretnénk nincs más választásunk. Igen valóban nem fogadtam el a betegtársam által felajánlott (otthonról hozott alapanyagot), mert tisztában vagyok vele mennyibe kerül. Szeretném megjegyezni minden alapanyagot Ő maga vitt be a konyhára, ami számomra érthetetlen. Aki ezzel a betegséggel él tudja, hogy nem fogyaszthatja el azt az élelmiszert ami szennyeződhetett gluténnal.<br />
Az ebédet amit kaptam ,márpedig szennyezett volt.( búzalisztbe és sajtba volt panírozva a hús) , amit elvettek a tányérról.Lisztérzékeny kezébe adni egy olyan vacsora csomagot, amiben semmi ,számára ehető nincs, erre nem is tudok mit mondani. Nem ez az első eset, ami a kórházban történt, figyelmébe ajánlom a lisztérzékeny.hu web oldalt, a velünk történt komédiák és tragédiák bejegyzésnél található egy hasonló eset. A hölgy is otthagyta az intézményt és egy szállodába költözött. Sajnos én ezt nem engedhetem meg magamnak. sajnálom a történteket azért is mert valóban szükségem lett volna a kezelésekre. Hálás vagyok főorvosnőnek, amiért vigasztalni és segíteni próbált, mint írtam, az orvosi ellátásra nem panaszkodhatom.<br />
Májusban lesz egy akkreditált előadásunk a lisztérzékenységgel kapcsolatban, melyre szeretettel várjuk Önöket is, bízva abban, hogy többet megtudhatnak erről az alattomos betegségről.<br />
<br />
Bízom abban is, hogy nem fordul többé elő ilyen kellemetlenség, mert ez sem Önöknek, sem pedig nekünk betegeknek nem jó!<br />
<br />
Kívánok a munkájukhoz sok sikert és jó egészséget!<br />
<br />
Tisztelettel!<br />
<br />
Kóborné Csákvári Márta<br />
.
https://nukuliszt.blog.hu/2010/01/23/kirekesztve_5/full_commentlist/1#c8731512
Válasz erre: KIREKESZTVE
2010-02-16T17:48:21+01:00
2010-02-16T17:48:21+01:00
SpaHévíz
http://blog.hu/user/404532
Tisztlelt Hölgyem!<br />
<br />
Nagy érdeklődéssel olvastam sorait a portálon. Kérem engedje meg, hogy ugyanazon fórumon választ adhassak – elvégzett kivizsgálásom eredményeként – a levelében foglaltakra.<br />
Szeretném Önt – és e sorok olvasóit is – tájékoztatni arról, hogy mindezidáig Intézményünkben, közöttük számos liszt-érzékeny beteg, de még több köszvényes, cukorbeteg, magasvérnyomásos, stb. beteg áll és állt gyógykezelés alatt, egészségi állapotukat maximálisan szem előtt tartva mindeddig probléma, kritikai megnyilatkozás és kellemetlenség nélkül tudtuk – több más mellett! – diétás ellátásban is részesíteni. Kórházunkban évente több ezer fekvőbeteg közül persze néha egy-egy nemtetszés és kellemetlenség előfordul. Mint ez esetben is…<br />
A hazai nehéz egészségügyi-gazdasági – de minden bizonnyal ezt Ön is jól ismeri és tapasztalja – szituáció miatt a speciális diétákat a beteg érkezést követő második napon tudjuk biztosítani. Ez történt (volna) az Ön esetében is. Az inkriminált „asztal- és betegtárs” épp’ ezért részesülhetett már a megfelelő étrendben. <br />
Örömmel konstatálhattam, hogy az illetékes diétás nővér próbált megoldást keresni a bajra, sőt egy másik liszt érzékeny beteg – miután ő ragaszkodott a saját alapanyagaihoz – által nyújtott lehetőséget is felajánlotta egy étel összeállítására. Pontosan nem jöttem rá, mi ok miatt nem vette ezt igénybe?<br />
Szintén kellemes hír számomra, hogy megelégedettséggel nyilatkozott az orvosi ellátásra, bár lehet, ha kezelőorvosa a felajánlott „bevásárlás” mellett engem is értesít a felmerült gondról, akkor gyorsabban találtunk volna megoldást. <br />
Egyedül azért nehezteltem a mi eljárásunkkal kapcsolatosan, hogy az Ön jelzéseit nem továbbítottuk az illetékesnek, azaz a diétás nővérnek. Az információ természetesen csak abban az esetben hasznos, ha tudjuk a beteg pontos érkezésének dátumát, illetve a valódi diétás problémáit. Az Ön jelzésére reagálva szeretném tájékoztatni a honlap tisztelt olvasóit, hogy a kórház felvételi értesítőjét azonnali hatállyal kiegészítettük a speciális diéta igénylésére vonatkozó tudnivalókkal és betegeinket kérjük ebben, hogy előzetesen ne a beutaló orvost, ne a felvételi munkatársát, hanem közvetlenül a diétás nővér szolgálatot értesítse írásban és megfelelő dokumentumokkal alátámasztva ezen igényekről. <br />
Reményeim szerint ezzel megoldást tudtunk adni a – szerencsére igen ritka – problémák megelőzésére. <br />
<br />
Üdvözlettel:<br />
<br />
dr. Szekeres László<br />
orvosigazgató
https://nukuliszt.blog.hu/2010/02/02/figyelmetekbe_ajanlom_2/full_commentlist/1#c8551234
Válasz erre: Figyelmetekbe ajánlom!
2010-02-02T11:54:55+01:00
2010-02-02T11:54:55+01:00
Andi0326
http://blog.hu/user/349863
:-)
https://nukuliszt.blog.hu/2010/01/23/kirekesztve_5/full_commentlist/1#c8549581
Válasz erre: KIREKESZTVE
2010-02-02T10:07:53+01:00
2010-02-02T10:07:53+01:00
Andi0326
http://blog.hu/user/349863
Szia! Most találtam rád! Nekem is van egy blogom, én is lisztérzékeny vagyok.<br />
Nagyon felháborít, ahogy veled bántak, én biztos feljelenteném Őket!!!<br />
Én kétszer voltam kórházban a betegségem kiderülte óta. Amikor szültem a két fiamat.<br />
I-es Női klinikán.<br />
Nagyon pozitív a tapasztalatom. Rögtöb kaptam kaját, és nem is volt hiba benne. Minden reggel kaptam egy csomag puffasztott rizst. A végén már azt se tudtam mit csináljak vele. :-)<br />
Sőt éjjel szültem. Hajnalban fél négykor még a szülőszobán voltam, hozták kaját. Persze zsemlét....én mondtam hogy ezt nem ehetek. Elvitte a szülésznő, és 10 perc múlva (mondom ez hajnal négykor volt), megjelent egy csomag puffasztott rizzsel, és egy kis margarinnal. Hogy honnan szerezte????<br />
<br />
<a rel="nofollow" href="http://glutenmentesen-andi.blogspot.com/">glutenmentesen-andi.blogspot.com/</a><br />
<br />
Itt a blogom ha érdekel!<br />
Üdv: Andi
https://nukuliszt.blog.hu/2009/07/15/palma_sutije/full_commentlist/1#c6790261
Válasz erre: Pálma sütije
2009-08-15T17:17:18+02:00
2009-08-15T17:17:18+02:00
nukuliszt
http://blog.hu/user/154115
Megsütöttem, valóban szuper. Nem lisztérzékeny barátaim el voltak képedve, mert nem is hitték, hogy mi is tudunk ilyeneket készíteni! :):)
https://nukuliszt.blog.hu/2008/08/09/dietaval_jol_kezelheto/full_commentlist/1#c4610726
Válasz erre: Diétával jól kezelhető
2009-01-22T16:33:46+01:00
2009-01-22T16:33:46+01:00
nukuliszt
http://blog.hu/user/154115
A veszélyes kenyér<br />
<br />
Szendi Gábor - Klinikai szakpszichológus<br />
2008. 03. 03.<br />
A kijelölt útról letérni veszélyes: ez az evolúcióra is érvényes. Az ember fogyasztani kezdte a búzát, a rozst, az árpát és velük együtt a bennük rejlő ártalmas fehérjéket, mint a gliadinokat, a glutént és a glutenint.<br />
<br />
A jövő embere elborzadva nézi majd a képeket a pékség előtt álló sorokról, a gyanútlanul mit sem sejtő, süteményt habzsoló kisgyerekekről, a Natura boltokban ájtatos képpel teljes kiőrlésű kenyerek közt válogatókról. Mintha a hirosimai atombomba előtti percek békés utcaképeit látnánk. A narrátor fojtott hangon arról beszél, hogyan rohant az emberiség torz táplálkozási szokásaival egy civilizációs-közegészségügyi katasztrófába. Egy kisgyerek felsír: – De mama, miért nem mondták meg nekik, hogy a kenyér halálos méreg? – Anyukája elcsukló hangon azt feleli: – Tudod, kisfiam, az egy primitív korszak volt.<br />
<br />
Egy tévút rövid története<br />
<br />
Hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy ősember, akinek a rögeszméje volt, hogy életben akar maradni, így aztán, ha tehette, húst evett hússal, de ha nem, hát beérte bogyókkal, levelekkel, gyökerekkel is. Ezt nevezzük ma paleolit étrendnek. Mivel vagy kétmillió évet vízparti halászgatással töltött el, igencsak megszokta a jót, agya, testfelépítése, anyagcseréje genetikailag kódolta a hús és a zsír kívánását. De aztán közbeszólt a népszaporulat, vándorolni kellett, a vadászható állatok meg, valami alattomos bosszúból talán, de egyre csak fogytak. Az emberiség hatalmas krízishez közeledett: vagy kiirtják egymást a szűkülő élelemforrásokért a népek, vagy találnak valami ehetőt. Valljuk be, a földművelés, a gabonafélék (Amerikában pedig a kukorica és burgonya) felfedezése hirtelenjében remek áthidaló ötlet volt, csak az a baj, hogy úgy is maradt. Én ezért nem is szeretem a barkácsmegoldásokat, mert az ideiglenes dolgok a legmaradandóbbak (lásd a tíz éve összedrótozott csapunkat). A gabonafélék nagy mennyiségben termeszthetők, eltarthatók, szállíthatók – mi kell még? Hát például jó lett volna genetikailag adaptálódnunk hozzájuk. De mivel a gének tetű lassan módosulnak (a csimpánzzal 98%-ban vagyunk azonosak!), a hatmillió éves fejlődésünk utolsó tízezer éve alatt ez ügyben nem történt semmi. Vajon miért civilizációs népbetegség az elhízottság, a szívbetegség és a diabétesz?<br />
<br />
<br />
A válasz természetesen a táplálkozásunkban rejlik. Primitív halászó-vadászó törzsek „civilizálódása” során figyelték meg, hogy a WHO ajánlása szerinti „modern” táplálkozásra való áttérés után például az amerikai pima indiánok 70%-a elhízott és 50%-uk cukorbeteggé vált. Ez egyben garantálja a szívhalált is, úgyhogy a pima indiánoknál nem nagyon élnek meg az életbiztosítással házaló ügynökök. A „normális” táplálék 50-75%-a szénhidrát. Az élelmiszer-piramist azonban nem a tudományos kutatások, hanem az élelmiszerlobbik harca alakította ki. És sajnos ez ügyben nem kérdezték meg a hasnyálmirigyünket. A szénhidrátok döntő hányada ugyanis magas glikémiás indexű, vagyis igen gyorsan felszívódó fajta, és a hasnyálmirigyet 1000%-os túlműködésre kényszeríti. Akinek a hasnyálmirigye ettől kipurcan, azt elnevezik cukorbetegnek, nyomják bele az inzulint és etetik vele tovább a puffadt zsömléket. De a cukorbetegség csupán végállapot: a nők 20%-a policisztás ovárium szindrómában szenved, amely közismerten az inzulinrezisztencia következtében alakul ki. S mily érdekes, ez a rejtélyes kórkép egyből javulni kezd, ahogy zsírra és fehérjére cserélik le a szénhidrátot. Míg szegény Atkinst annyian átkozzák konzervatív orvosi körökből, hogy magas fordulatszámmal forog sírjában, aközben sorra jelennek meg vizsgálatok orvostudományi szaklapokban, melyek bizonyítják: az Atkins-diétára fogottak anyagcsere-paraméterei kenterbe verik a „normális” étrendre állított emberekét. A fogyásról már nem is beszélve!<br />
<br />
<br />
Kapcsolódó Lap.hu oldalak:<br />
<br />
Cukorbeteg.lap.hu<br />
<br />
Fiatal cukorbeteg.lap.hu<br />
<br />
Reflux.lap.hu<br />
<br />
Meddőseg.lap.hu<br />
<br />
Bélpanaszok.lap.hu<br />
<br />
A java még hátravan<br />
<br />
A kijelölt útról letérni veszélyes: ez az evolúcióra is érvényes. Az ember fogyasztani kezdte a búzát, a rozst, az árpát és velük együtt a bennük rejlő ártalmas fehérjéket, mint a gliadinokat, a glutént és a glutenint. Az egyszerűség kedvéért a továbbiakban csak a főbűnöst emlegetem, ő a glutén. A gluténérzékenységet hétköznapian lisztérzékenységnek vagy nyelvtörősebben cöliákia betegségnek nevezik. Korábban úgy vélték, hogy ez egy ritka probléma, de minél pontosabb diagnosztikus módszereket dolgoznak ki, annál gyakoribbá kezd válni. Most ott tartunk, hogy minden 40-100 emberből egy diagnosztizált vagy rejtett gluténérzékenységben szenved. Mivel a gabonatermelés őshazája Mezopotámia, a gluténérzékenység gyakorisága délről észak felé egyre nő. A gluténérzékenység valójában egy több szervrendszerre kiterjedő autoimmun betegség, amelynek legnyilvánvalóbb formája a vékonybél bolyhainak pusztulása, ami felszívódási zavarokat okoz és ennek következtében a növekedési zavartól a vérszegénységen át a legkülönfélébb alattomos hiánybetegségekig vezethet. A bélrendszert érintő cöliákia bizonyos értelemben a legszerencsésebb változat, mert súlyosabb formáját előbb-utóbb felismerik és gluténmentes táplálkozással gyógyítják. Bár amerikai adatok szerint csak minden negyvenedik cöliákiás beteget diagnosztizálnak. Egy asszony megírta nekem, hogy fel nem ismert cöliákiáját Crohn-betegségként kezelve jutott el odáig, hogy végbelét a hasfalán vezették ki. A gluténérzékenység ráadásul sokkal gyakoribb alattomos, nem emésztőrendszeri formáiban. Például a meddőség és az ismétlődő vetélések okaként nem szokás gluténérzékenységet keresni, pedig egy vizsgálatban a meddő nők 8%-a bizonyult gluténérzékenynek. Egy másik vizsgálatban az ismételten abortálók 8%-a és a növekedésben lemaradó magzatok esetében az anyák 15%-a gluténérzékeny volt! Adjuk hozzá a 20% PCOS-es betegeket, és máris látjuk, hogy nem felfújt hiszti ez a kenyérellenesség. A gluténérzékenyek körében meghökkentően gyakori a cukorbetegség, az autoimmun lupus erythematosus és a pajzsmirigybetegség, a neuropátia, a különféle emésztőrendszeri rákok és a non-Hodgkin-betegség. De a glutén okozhat asztmát, epilepsziát, migrént, fejfájást, különféle mozgászavarokat, ízületi és csontfájdalmakat, foltos hajhullást, korai őszülést, refluxbetegséget, nyombélfekélyt, laktózérzékenységet, viszketegséget, psoriasist, ekcémát, fogyást és hízást, korai menopauzát, hiperprolaktémiát, orgazmuszavart, spermaszámcsökkenést, májbetegséget, csontritkulást, középfülgyulladást, depressziót és ingerlékenységet. A gluténérzékenység, mint bármilyen más allergia, az élet során bármikor megjelenhet, például egy stresszes életszakaszban.<br />
<br />
<br />
Mindez természetesen kapóra jöhet a hipochondereknek is, de sokan valóban érintettek lehetnek. Aki próbálta már bizonytalan neurológiai, belgyógyászati, nőgyógyászati vagy indokolatlan lelki zavarait orvosokkal tisztázni, az megérti, miért olyan nehéz eltalálni a lottón az ötöst. Ilyenkor jó arra gondolni, hátha a glutén a bűnös.<br />
<br />
<br />
Vissza a használati utasításhoz: low-carb diéta<br />
<br />
Az ún. csendes, vagyis látványos tünetektől megkímélő cöliákia betegséget nem könnyű felismerni, ahogy a cukorbetegség is csak jó pár évtizedes inzulinnal való rablógazdálkodás után jelenik csak meg. A kenyérről és a sok szénhidrátról nemcsak az e cikk hatására kibontakozó cöliákiarettegésünk miatt érdemes lemondani, hanem azért is, mert nem gabonafogyasztásra lettünk tervezve. A rendeltetésellenes használat csak bajt okozhat. Megfontolandó, hogy az eszkimóknál ismeretlen volt a szívbetegség, az epilepszia, az asztma és a cukorbetegség. A semmilyen gyógyszerre nem reagáló epilepsziák egyik hatékony kezelési módja a teljes szénhidrátmegvonás! Hm? A cukorbetegek meggyógyulnak vagy jelentősen csökken a gyógyszerszükségletük a drasztikusan szénhidrátszegény diéta hatására. 82 000 nő 20 éven át tartó követéses vizsgálata bizonyította, hogy a low-carb diéta véd a szívbetegség ellen. Mi kell még? Szerintem már csak egy kis elszántság.<br />
<br />
Forrásirodalom:<br />
<br />
Braly, J; Hoggan, R;: Dangerous Grains: Why Gluten Cereal Grains May Be Hazardous To Your Health.
https://nukuliszt.blog.hu/2008/08/09/dietaval_jol_kezelheto/full_commentlist/1#c4597801
Válasz erre: Diétával jól kezelhető
2009-01-21T18:31:32+01:00
2009-01-21T18:31:32+01:00
nukuliszt
http://blog.hu/user/154115
SZŰRÉSSEL A GYEREKEK EGÉSZSÉGÉÉRT <br />
Megjelenés dátuma: 2008. május 06. 06:00.00 <br />
Szerző: Martinovics Tibor <br />
<br />
Balatonfüred - Óvodások lisztérzékenységét mérte meg immár harmadik alkalommal a városban az Érzékeny Gyermekeinkért Alapítvány. A 92 nagycsoportos gyermek között három autoimmun beteget találtak - ilyenre eddig még nem volt példa.<br />
<br />
A legfrissebb felmérések szerint az európai népesség egy százaléka gluténszenzitív, azonban abban a szakma egyetért: a diagnosztizált betegeknél sokkal többen lehetnek a még fel nem tárt érintettek. <br />
<br />
<br />
- Kilencvenkét nagycsoportos óvodás van Balatonfüreden, közülük tizenheten hiányoztak, később a gyermek háziorvos végzi majd el náluk a tesztet, és így is három lisztérzékeny gyereket és további kettő az érzékenységre hajlamos óvodást találtunk. Ez megdöbbentően magas szám - vélekedik a múlt hét csütörtökön a Balaton-parti városban tartott szűrés szervezője. <br />
<br />
Mészáros Ágnes elmondta, a gyerekeket szakorvoshoz irányítják, mert az érzékenységet minél előbb kezelni kell. Mivel egy lappangó betegségről van szó, az is elképzelhető - tette hozzá, hogy jelenleg még nem okoz tüneteket és panaszokat az érzékenység. <br />
<br />
A betegségre nem szedhető gyógyszer, az csak a speciális glutén mentes táplálkozással tartható karban. - A lisztérzékenység mindenképpen egyfajta másképp gondolkodást eredményez. <br />
<br />
Meg kell szervezni az életet, hiszen a fagyitól a szalámikig mindenben lehet glutén. Nagyon fontos, hogy a gyerekeknek ne a betegséget hangsúlyozzuk, sokkal inkább az egészségtudatos életmódot, amivel tünetmentessé lehet tenni a lisztérzékenységet - fogalmaz Mészáros Dóra.<br />
<br />
A balatonfüredi alapítvány adatai szerint a városban 17, a kistérségben 27 lisztérzékeny gyermek él, többségük általános iskolás korú. Az alapítvány mindaddig tartja velük a kapcsolatot és havonta speciális liszttel segíti mindennapjaikat, amíg tanulmányaikat folytatják. <br />
<br />
Az óvodások szűrése azért is fontos, mert jelenleg semmiféle átfogó program nem foglalkozik ezzel, s őt egyelőre a közétkeztetésben sem megoldott a lisztérzékenység kezelése, így jobb híján maguknak az érintetteknek kell gondoskodniuk táplálkozásuk megoldásáról, a glutén mentes élelmiszer alapanyagok beszerzéséről.<br />
<br />
Az alapítvány harmadik éve szűri a város valamennyi nagycsoportos óvodását. A lisztérzékenységet egy csepp vérből egy gyorsteszt alapján állapítják meg. A tevékenységüket fele-fele arányban az önkormányzat illetve helyi vállalkozók finanszírozzák. (Csopakon, lévén sokkal kevesebb a gyermek, az önkormányzat teljes egészében állja a vizsgálatok költségeit.) <br />
<br />
Egy szűrés kedvezményes áron kétezer forintjába kerül az alapítványnak, a gyorsteszt egyébként, igaz majdnem dupla áron, de a gyógyszertárakban is kapható, így bárki ellenőrizheti gyermekének lisztérzékenységét. <br />
<br />
https://nukuliszt.blog.hu/2008/08/09/dietaval_jol_kezelheto/full_commentlist/1#c4597688
Válasz erre: Diétával jól kezelhető
2009-01-21T18:20:17+01:00
2009-01-21T18:20:17+01:00
nukuliszt
http://blog.hu/user/154115
BESZÁMOLÓ<br />
<br />
Konszenzuskonferencia a coeliakiáról<br />
<br />
Budapest, 2007. március 10.<br />
<br />
<br />
A coeliakia gyakori, a lakosság 1%-át(!) érintő, szisztémás betegség. A kórkép sokszor nem hasi tünetek formájában, hanem a legkülönbözőbb szervek megbetegedéseként jelentkezik. A Semmelweis Egyetem II. Belgyógyászati Klinikáján tartott konszenzuskonferencia célja az volt, hogy felhívja a társszakmák művelőinek figyelmét a betegség valós gyakoriságára és ezerarcú tünettanára. Ebből következik, hogy a konferencia tanulságokkal szolgálhatott a medicina bármelyik diszciplínáját űző szakorvosok, orvostanhallgatók és doktoranduszok, sőt, a nagyközönség számára is. A konferencián a téma nemzetközileg is elismert hazai szaktekintélyei adtak elő, az előadók sorában több egyetemi tanárral.<br />
<br />
A coeliakiát már az ókorban ismerték: óegyiptomi feljegyzésekben és a Bibliában is szerepel, hogy a kenyér túlzott fogyasztása görcsös hasi panaszokat okozhat. Az első tudományos igényű megfigyelés Van Dicke nevéhez fűződik, aki Van de Kamerral együtt 1950-ben publikálta, hogy a coeliakia kialakulásáért a gabonafélékben megtalálható glutén tehető felelőssé. Sokáig abban a hitben éltek, hogy a coeliakia gyermekbetegség, de a kutatások eredményei arra a felismerésre vezettek, hogy bármelyik életkorban manifesztálódhat. A gyermekkorban leggyakrabban előforduló tünetek a hasmenés, zsírszéklet, haspuffadás, súlycsökkenés, étvágytalanság, hányás, hasi fájdalom, mérsékelt súlygyarapodás, magatartási zavar, oedema, obstipatio, rectumprolapsus, szájnyálkahártya-ulceratio. Korponay-Szabó Ilma (Heim Pál Kórház, Coeliakia Centrum) előadásában hangsúlyozta, hogy ez a klinikai tünetekkel jelentkező betegség egy immunfolyamat végső állomása. A tünetes coeliakia a „jéghegy csúcsa”, hiszen a betegség latens és csendes formái is ismertek. Mai ismereteink szerint a coeliakiában termelődő antitestek a transzglutamináz-2 enzimhez kötődnek, aminek következtében nemcsak a vékonybél és az appendix, hanem a bőr, a máj, az izom, a nyirokcsomók és az erek is érintettekké válnak. A betegség során e szervekben is kimutathatók a coeliakiára típusos antitestek. A coeliakia „csendes” formája hétszer gyakoribb, mint a manifeszt coeliakia. Már ekkor beindulnak a kóros immunfolyamatok, és a vékonybélben a kórképre jellegzetes boholysorvadás jelenik meg. A betegség korai felismerésének akadálya, hogy a panaszok nagyon változatosak. Banai János (Országos Gyógyintézeti Központ) ezekről a buktatókról és csapdákról tartott előadást a felnőttkori coeliakia diagnosztizálása kapcsán. A leggyakoribb kapcsolt betegség az inzulindependens diabetes mellitus, az autoimmun hepatitis és az autoimmun thyreoiditis. A coeliakia praecancerosus állapotnak fogható fel.<br />
<br />
Berczi Lajos (Semmelweis Egyetem, I. Patológiai és Kísérleti Rákkutató Intézet) a coeliakia szövettani diagnózisának problémáit vetette fel. A boholy állapotának jellemzésére a totális, szubtotális és parciális – PVA2, PVA3 (parciális boholyatrophiára jellemző) – beosztás használatos. A módosított Marsh-féle beosztásban a 3b és 3cC fokozatok felelnek meg a legsúlyosabb állapotoknak. A coeliakiának nincs kizárólagosan specifikus szövettani jele, csak kifejezetten típusos eltérések, ezért a klinikai adatokból, a szerológia eredményeiből és a szövettani kép együttes elemzéséből állítható csak fel biztos diagnózis. Fontos a boholy-kripta arány megállapítása, a lymphocytás, plazmasejtes beszűrődés, a parciális villusatrophia mértéke. A boholyatrophiát azonban a tehéntej-allergia enteralis formája, különböző ételallergiák, gastroenteritis, giardiasis, autoimmun enteropathia, szerzett hypogammaglobulinaemia, trópusi sprue, proteinintolerancia és Crohn-betegség is okozhatják.<br />
<br />
A coeliakiában termelődő antitestek a transzglutamináz-2 enzimhez kötődnek, ennek következtében nemcsak a vékonybél és az appendix, hanem a bőr, a máj, az izom, a nyirokcsomók és az erek is érintettekké válnak.<br />
<br />
A tünetmentesség, a primer és szekunder prevenció kérdésével Havasi Anikó (Magyar Dietetikus Országos Szövetsége) foglalkozott. Előadásában ismertette a dietetikusok feladatkörét, a tanácsadás mikéntjét, a termékismertetők fontosságát. Sajnálatos tényként közölte, hogy az orvosok csupán 20%-a dolgozik együtt dietetikusokkal. A betegek érdekében ezt a százalékos arányt kívánatos lenne növelni a jövőben. A coeliakia – a fenilketonuriához hasonlóan – annál sikeresebben tartható kézben, minél korábban diagnosztizálják.<br />
<br />
Koltai Tünde élelmiszer-ipari szakemberként és családja érintettsége révén vált a Lisztérzékenyek Érdekképviseletének Országos Szövetsége elnökévé, és e minőségében tartotta előadását. Kihangsúlyozta a diéta, a korai diagnózis felállításának fontosságát, a tudomány szerepét a coeliakia patomechanizmusának egyre jobb megértése érdekében, az élelmiszeripar jelentőségét, az ellátást (regisztrált gluténmentes üzem) és a család felelősségét a beteg pszichés állapotának, életvitelének, elfogadható életminőségének szempontjából. Felhívta a figyelmet azokra az élelmiszerekre, amelyek glutént tartalmaznak. Az élelmiszerszabványok szerint a 20 mg/kg alatti gluténtartalmat fogadják el gluténmentesnek; a 100 mg/kg gluténtartalom már problémát okoz. A korszerű élelmiszer-analitikai eljárások ma már 5 ppm nagyságrendig képesek kimutatni a táplálékok gluténtartalmát. Ha sikerül a diétát egész életen át pontosan betartani, akkor minimálisra csökkenthető a szövődmények megjelenése.<br />
<br />
A háziorvosok felelősségét hangsúlyozta Magyar Anna (Budapest, II. kerület, Vérhalom téri háziorvosi rendelő), feladatukként jelölte meg a klinikai gyanú felvetését, a családszűrés kezdeményezését és az érintettek nyomon követését.<br />
<br />
Kárpáti Sarolta (Semmelweis Egyetem, Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinika) a coeliakia bőrtüneteiről tartott gazdagon dokumentált összefoglalójában a betegekről készült felvételeken mutatta be a típusos eltéréseket és a gyakori lokalizációt.<br />
<br />
Arató András (Semmelweis Egyetem, I. Gyermekgyógyászati Klinika) részletezte a gyermekkorban kezeletlen vagy fel nem ismert coeliakia késői szövődményeit. Ezek közé tartoznak az alacsony testméret, a hosszanti növekedés leállása, a késői serdülés, fogászati betegségek, fogzománchiány. Régóta ismert, hogy az 1-es típusú diabetes mellitus gyakran társul coeliakiával. A HLA-DQA1*05-DQB1*02 heterozigóta előfordulása kétszeres, a HLA-DQA1*05-DQB1*02 homozigóta előfordulása 4,5-szeres relatív rizikónövekedést jelent. A különböző országokban 2–7% közötti gyakoriság mutatható ki. Saját, 205 (2–17 év közötti) diabeteses (88 lány, 117 fiú) gyermeket bevonó vizsgálatukban 11,7%-os EMA-pozitivitást figyeltek meg (EMA: endomysium-ellenes antitest). Véleménye szerint 1-es típusú diabetes mellitusban coeliakia gyanúja miatt többször is kell szűrni a betegeket, ugyanis 1-es típusú diabetes mellitusban felmerül a glutén iránti szenzitivitás.<br />
<br />
A fogzománchibák, a fogak gyors romlása elsősorban a metszőfogakra jellemző. A fájdalmas aphthosus elváltozások felülfertőződése is gyakori.<br />
<br />
Csillag Mária (Semmelweis Egyetem, Konzerváló Fogászati Klinika) a fogászati vonatkozásokat, a száj nyálkahártyájának betegségeit mutatta be. A fogászati tünetek négy csoportba oszthatók: aphthák és fogzománchiányok, autoimmun betegségek, a vas-, folsav- és B12-vitamin-hiány miatt kialakuló fogászati tünetek, gyermekfogászati, fogzási problémák. A fogászati vizsgálatnak ki kell terjednie a fognyaki szuvasodás, a nyálmirigyek és a parotis állapotának, a fogzománc hiányosságának, a nyál termelődésének megfigyelésére. Az ínygyulladás a B12-vitamin-hiányra, a nyáltermelés csökkent mértékére, a fog állaga és a zománchiány csökkent kalciumszintre és D-vitamin-hiányra vezethető viszsza. A fogzománchibák, a fogak gyors romlása elsősorban a metszőfogakra jellemző. Az aphthosus elváltozások felülfertőződése is gyakori. A viszszatérő fájdalmas hólyagok és aphthák terápiája nem ismert, csupán palliatív kezelés létezik. Az arc esztétikájához – amely szintén árulkodó jeleket mutathat – hozzátartozik a fogak korszerű kezelése, rekonstrukciója, s ehhez ma már kiváló, fémeket nem tartalmazó anyagok állnak rendelkezésre.<br />
<br />
Arányi Zsuzsanna (Semmelweis Egyetem, Neurológiai Klinika) a coeliakia neurológiai vonatkozásaival foglalkozott. Tisztázatlan eredetű kisagyi mozgászavar, izom- és idegkárosodások esetében mindig gondolni kell coeliakiára. A GAD, vagyis a gluténasszociált betegségek és a társbetegségek száma elég nagy, azonban a gluténataxiás betegek mindössze 13%-ának vannak gastrointestinalis tünetei. A gluténataxia főbb tünetei a járászavar, a törzsataxia, a dysarthria, a szemmozgások zavara (például kóros, lassú követő szemmozgások), reszketés. A betegeknél Purkinje-sejt-destrukció és cerebellaris atrophia figyelhető meg. A régóta fennálló ataxia nem reverzíbilis, mert az agy nem képes ilyen mértékben regenerálódni. A neuropathiás betegek 5%-a coeliakiás, ugyanakkor a coeliakiások 23%-ánál jelentkezik gluténneuropathia, ezért fontos a gluténmentes diéta betartása. A beteg-ség neurológiai tünetei az axonalis károsodások, az égő, zsibbadó fájdal- mak az alsó végtagokon, a szimmetrikus, distalis szenzoros destrukció, diffúz paraesthesisek az arcon és a törzsön.<br />
<br />
Tisztázatlan eredetű kisagyi mozgászavar, izom- és idegkárosodá-sok esetében mindig gondolni kell coeliakiára.<br />
<br />
Rigó János (Semmelweis Egyetem, I. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika) a coeliakia szülészeti és nőgyógyászati vonatkozásait ismertette. A coeliakiás betegekre jellemző az infertilitás, a magzati retardáció, a spontán vetélés, a habituális vetélés, az anaemia, a császármetszéssel történő szülés, a fiú-lány arány csökkenése. Nőgyógyászati szempontból a legszembetűnőbb a vérzészavar, a menarche késése, a szekunder amenorrhoea, a korai menopauza, a hyperprolactinaemia, a szexuális aktivitás csökkené-se. Jellemző a malnutritio, az immunrendszer diszfunkciója. A meddőség és a gyakori vetélések oka visszavezethető a cink, a vas, a szelén és a folsav hiányára. A meddőség kialakulásáért elsődlegesen a szelénhiányt teszik felelőssé. A vashiány szerepe szignifikáns az anyai és magzati szövődmények kifejlődésében. A folsav a magzati malformatio, a habituális vetélés, az absorptio placentae és praeeclampsia elkerülése miatt lényeges. A gondot legtöbbször azonban az okozza, hogy a terhes nők tünetmentesek, vagy nem vallják be betegségüket, félve attól, hogy nem vállalhatnak gyermeket, így csak a vetélések, vagy a kis súlyú újszülött (fiú:
https://nukuliszt.blog.hu/2008/08/09/dietaval_jol_kezelheto/full_commentlist/1#c4597403
Válasz erre: Diétával jól kezelhető
2009-01-21T17:55:05+01:00
2009-01-21T17:55:05+01:00
nukuliszt
http://blog.hu/user/154115
A coeliakia szülészeti-nőgyógyászati szövődményei<br />
71. oldal<br />
Szerző: Aimee Seungdamrong, MD és Peter G. McGovern, MD<br />
<br />
<br />
A coeliakiában szenvedő felnőttek felénél nem jelentkeznek a klasszikus emésztőrendszeri tünetek, a puffadás és a hasmenés. Kell-e szűrni azokat a nőket, akiknek meddősége más okkal nem magyarázható? A coeliakia egyéb szülészeti-nőgyógyászati szövődményei közé tartozik a vetélés, a vashiányos vérszegénység és a méhen belüli magzati retardáció.<br />
<br />
Csökkent fogamzóképesség, vetélés, kis születési súlyú újszülöttek. Csak három ok, amiért érdemes arra gondolni, hogy az asszony coeliakiában szenvedhet, különösen akkor, ha gyomor-bélrendszeri tünetek is mutatkoznak. Ez az alattomos autoimmun betegség könnyen becsaphatja az orvost. Tudni kell, hogy az érintettek nem ehetnek búzából, árpából vagy rozsból készült ételeket. A kórkép jellegzetessége a vékonybél-nyálkahártya felszívódási zavarokhoz és tápanyaghiányhoz vezető gyulladásos károsodása, amelyet a táplálékban található glutének okoznak. Meglepő, de ebben a genetikailag fogékony személyeknél kialakuló, gyógyíthatatlan betegségben szenvedő felnőttek felénél nincsenek klasszikus emésztőrendszeri tünetek. Esetükben a kórkép osteoporosis vagy meddőség képében nyilvánulhat meg. Ráadásul a betegség sokkal gyakoribb, mint azt korábban gondolták.<br />
<br />
...<br />
<br />
Kommentár Szerzője: Dr. Rigó János Jr.<br />
<br />
Seungdamrong és McGovern közleménye a coeliakia szülészeti és nőgyógyászati vonatkozásainak jelentőségére hívja fel a figyelmet. A tanulmány témája több szempontból is aktuális. <br />
A coeliakia népbetegség. Az utóbbi évtizedekben vált ismertté, hogy nemcsak gyermekkorban jelentkezhet, hanem bármely életkorban manifesztálódhat. Elsősorban a szerológiai teszteknek köszönhető, hogy nagy populációk szűrése is kivitelezhető. A szűrővizsgálatok azt igazolják, hogy a kórkép lényegesen gyakoribb, mint korábban gondoltuk. Hazai vizsgálat 1:85 arányú előfordulást állapított meg. <br />
A kórkép további jelentőségére utal, hogy folyamatosan bővül a coeliakiához bizonyítottan társuló betegségek köre, melyek esetén a coeliakiát szűrni kell.2 A klinikai tünetek és a vékonybél morfológiai elváltozásai az esetek 90%-ában gluténmentes diétával kezelhetők, az esetek 10%-ában azonban refrakter forma áll fenn, amikor szteroid, azathioprin vagy cyclosporin adása válik szükségessé.<br />
<br />
...<br />
<br />