HTML

glutén? kizárt dolog...

Gluténmentes receptek, hírek a Zala megyei egyesület életéből, ötletek, érdekességek lisztérzékenyeknek...

Rovatok

Friss topikok

Facebook

http://www.hotdog.hu/magazin/magazin_article.hot?m_id=36208&a_id=755654&h_id=117732

2010.10.22. 21:05 nukuliszt

A lisztérzékenység kialakulása és tünetei

Gonosz, lappangó betegség a lisztérzékenység, mert sok esetben nincsenek tünetei, nem érzünk fájdalmat, de sok problémának (magas vérnyomás, daganatos megbetegedések, gyomorsav túltengés, stb.) is a hátterében állhat. Ritkán vizsgálják, mert az orvosok általában nem gondolnak rá, amikor a bélrendszeri panaszok kapcsán keresik a probléma forrását.

foto:profimedia.hu
 
A betegség kialakulása
A lisztérzékenység (coeliakia) oka a lisztben lévő fehérjék iránti túlérzékenység. Sokszor tünetmentes, de gyakori az is, hogy krónikus hasmenéssel, s az ezzel járó fogyással társul. A betegség oka, hogy amint a glutén nevű fehérje bizonyos részei a bél nyálkahártyájába kerülnek, aktiválják az immunrendszert az érzékeny betegeknél. Az nyálkahártya is károsodik az aktivált fehérvérsejtek gyulladásos folyamata révén, s ellaposodnak a bélbolyhok is, amelyek szükségesek a tápanyagok felszívódásához. Ráadásul emiatt más tápanyagok felszívódása is károsodik, ezért alakulnak ki a másodlagos betegségek és a hiányállapotok. Sokszor ez utóbbiak okozzák a jellemző tüneteket. A glutén főként a rozsban és a búzában fordul elő, de kis mennyiségben fellelhető az árpában és a zabban is. Sajnos a lisztérzékenység genetikailag meghatározott, tehát örökletes betegség, de még nincs olyan kórjelző genetikai marker, amellyel akár csecsemőkorban rá lehetne bukkanni.

A betegség tünetei gyerekkorban
A lisztérzékenység tünetei nagyon változatosak, s bármelyik életkorban megjelenhet. Sokaknak csak enyhe tünetei vannak, mint gyengeségérzés, fáradékonyság, vérszegénység vagy sápadtság, amelyek nem specifikusak. Éppen ezért nehéz diagnosztizálni a lisztérzékenységet. Gyerekkorban addig nincsenek tünetek, amíg a gyermek nem eszik glutént tartalmazó ételeket. Utána viszont jelentkezik a fájdalmas haspuffadás, majd a magas zsírtartalmú, fénylő, bűzös széklet nagy dózisban. A későbbiekben kialakul a vérszegénység és a fehérjehiányos állapot, hiszen nem fejlődik rendesen a gyermek. Bőre sápadt és száraz lesz, haja fakó, gyenge felépítésű és sokszor nyűgös. Sokszor kialakul herpesz is, s afták a szájban, amelyek nehezen gyógyulnak. Nagyon súlyos esetben a farpofák is lefogynak, s előredomborodik a hasa a fehérjehiányból adódó másodlagosan kialakult ödéma miatt. Külsőre tehát úgy néz ki, mint egy tartósan éhező, bármennyit is kap enni.

A betegség tünetei felnőttkorban
A felnőttkorban diagnosztizált esetekben mindig kiderül, hogy gyerekkorban is fennállt már a betegség, de nem fordultak orvoshoz az enyhe tünetek miatt. Jellemző a másodlagosan kialakult felszívódási zavar, a hasi panaszok (puffadás, görcsök), a hasmenés. De lehetnek egyéb tünetei is: gyengeség, bőrrendellenességek, sápadtság, meddőség, fogyás, izomgyengeség, csontfájdalom vagy ödéma is.

Ha te is észlelsz magadon hasonló tüneteket, egy hétig ne fogyassz gluténtartalmú ételeket. Ha a panaszok ebben az időszakban elmúlnak, fordulj a háziorvosodhoz!
 

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://nukuliszt.blog.hu/api/trackback/id/tr822391804

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pacsi62 2010.11.11. 21:59:17

A háziorvos ezt nem veszi komolyan.
Ha mégis akkor elküld kivizsgálásra a SZTK-s rendszerbe, és ott ezt nem képesek kideríteni.

nukuliszt 2010.11.12. 05:53:24

@pacsi62:

Kedves "Pacsi"

Sajnos ez így igaz, mert engem 17 évig küldözgettek különböző szakrendelésre. Javaslom Neked, hogy a saját érdekedben vásárolj egy szűrésre alkalmas tesztet, ami 99,9 %-ban kimutatja, hogy valóban glutén érzékeny vagy-e? A másik dolog ragaszkodj a vizsgálat elvégeztetéséhez, a háziorvosodnak kutya kötelessége kivizsgáltatni. Elég szomorú, hogy még mindig itt tartunk. Zalaegerszegi Kórházban komolyan veszik ezt a problémát, nincs olyan hónap, hogy ne jelentkezne új beteg az egyesületünknél.
Kívánok Neked jó egészséget és kérlek írd meg az eredményt, mire jutottál.
Üdv.:

Márta
süti beállítások módosítása