HTML

glutén? kizárt dolog...

Gluténmentes receptek, hírek a Zala megyei egyesület életéből, ötletek, érdekességek lisztérzékenyeknek...

Rovatok

Friss topikok

Facebook

Házipatika.com - Növelhető a lisztérzékenyek önkontrollja

2010.03.09. 21:32 nukuliszt

A lisztérzékenység egyetlen kezelése mind felnőttek, mind gyermekek esetén a gluténmentes étrend. A chicagói Rush Egyetem Orvosi Karának gasztroenterológusai elvégeztek egy tanulmányt, mely azt vizsgálta, az agy-, illetve a testkontroll valóban segítséget jelent-e a diéta betartásában.


Allergia

A lisztérzékenység (orvosi szóval: cöliákia) egy gyermekekben és felnőttekben előforduló, élethosszig tartó emésztési rendellenesség. A cöliákiás betegek szervezete nem tolerálja a glutént, mely szinte minden élelmiszerben, valamint egyes gyógyszerekben, vitaminokban és ajakzsírokban megtalálható. A glutén hatására gyulladás alakul ki a vékonybélben, és csökken az elsimuló bélbolyhok felszívó készsége.

"Akár kis mennyiségű glutén is kiválthatja a vékonybél károsodását"- nyilatkozta Dr. Ali Keshavarzian, a Rush Egyetem belgyógyásza.

Az élelmiszerekbe számos adalékanyag formájába kerülhet glutén, például állagmódosító keményítő, tartósítószer, valamint búzából készült stabilizáló. Rejtett esetek is előfordulnak: számos kukorica- és rizstermékeket előállító gyár készít élelmiszert lisztből, így szennyezés is előfordulhat.

Keshavarzian hozzátette: "A cöliákia komolyan befolyásolja a betegek életminőséget. Akár étterembe mennek, akár egy baráthoz vacsorára, ki vannak téve a cöliákia veszélyeinek."

A tudósok azt vizsgálták, vajon a test-, vagy az agykontroll segít jobban a szigorú diéta betartásában. Ehhez 18 évnél idősebb, frissen diagnosztizált cöliákiás betegeket véletlenszerűen két csoportba osztottak. Korábban a betegeknek problémája volt az étrend betartásával.

A glutén teljes kiiktatása az étrendből vékonybél teljes gyógyulását eredményezi. Azonban míg ez a folyamat gyerekeknél 3-6 hónapot vesz igénybe, addig felnőtteknél ez akár évekig is eltarthat - ehhez nyújt segítséget táplálkozási kontroll.

 

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://nukuliszt.blog.hu/api/trackback/id/tr951826871

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doomed · http://doomed.blog.hu/ 2010.03.10. 20:42:39

Szia!

Szerintem is nagyon nehéz megállni, nekem sokszor az okoz kísértést amikor elhaladok egy gyorsétterem, büfé előtt és annyira megennék egy gyrost vagy egy hamburgert... de max. csak sültkrumpli lesz belőle.

nukuliszt 2010.03.13. 08:18:47

@doomed:
Szia!

Igen nehéz, de hidd el nekem ez idővel elmúlik. Pécset voltam három napig és a pincér azt kérdezte tőlem soha nem érzek vágyat, hogy belenyaljak a tejszínhabba? (tejcukor érzékeny is vagyok a desszert gesztenyepüré volt), azt válaszoltam neki, ha Ő megkíván egy gyönyörű nőt akiről tudja, hogy soha nem kapja meg, kiugrik az emeletről? Kicsit meglepődött, de nem firtatta tovább a dolgot. :):)

Üdv.:

Márta
süti beállítások módosítása