A lisztérzékenység egyetlen kezelése mind felnőttek, mind gyermekek esetén a gluténmentes étrend. A chicagói Rush Egyetem Orvosi Karának gasztroenterológusai elvégeztek egy tanulmányt, mely azt vizsgálta, az agy-, illetve a testkontroll valóban segítséget jelent-e a diéta betartásában.
A lisztérzékenység (orvosi szóval: cöliákia) egy gyermekekben és felnőttekben előforduló, élethosszig tartó emésztési rendellenesség. A cöliákiás betegek szervezete nem tolerálja a glutént, mely szinte minden élelmiszerben, valamint egyes gyógyszerekben, vitaminokban és ajakzsírokban megtalálható. A glutén hatására gyulladás alakul ki a vékonybélben, és csökken az elsimuló bélbolyhok felszívó készsége.
"Akár kis mennyiségű glutén is kiválthatja a vékonybél károsodását"- nyilatkozta Dr. Ali Keshavarzian, a Rush Egyetem belgyógyásza.
Az élelmiszerekbe számos adalékanyag formájába kerülhet glutén, például állagmódosító keményítő, tartósítószer, valamint búzából készült stabilizáló. Rejtett esetek is előfordulnak: számos kukorica- és rizstermékeket előállító gyár készít élelmiszert lisztből, így szennyezés is előfordulhat.
Keshavarzian hozzátette: "A cöliákia komolyan befolyásolja a betegek életminőséget. Akár étterembe mennek, akár egy baráthoz vacsorára, ki vannak téve a cöliákia veszélyeinek."
A tudósok azt vizsgálták, vajon a test-, vagy az agykontroll segít jobban a szigorú diéta betartásában. Ehhez 18 évnél idősebb, frissen diagnosztizált cöliákiás betegeket véletlenszerűen két csoportba osztottak. Korábban a betegeknek problémája volt az étrend betartásával.
A glutén teljes kiiktatása az étrendből vékonybél teljes gyógyulását eredményezi. Azonban míg ez a folyamat gyerekeknél 3-6 hónapot vesz igénybe, addig felnőtteknél ez akár évekig is eltarthat - ehhez nyújt segítséget táplálkozási kontroll.