HTML

glutén? kizárt dolog...

Gluténmentes receptek, hírek a Zala megyei egyesület életéből, ötletek, érdekességek lisztérzékenyeknek...

Rovatok

Friss topikok

Facebook

http://www.wellnesscafe.hu/dieta/201004/meddove_tehet_a_kezeletlen_liszterzekenyseg

2010.04.04. 07:58 nukuliszt

Népbetegség lehet a lisztérzékenység?

bulletWellnessCafe
2009. 11. 23.

A XX. és XXI. században érvényesülő tendencia az élelmiszerérzékenységben, különösen a gluténérzékenységben szenvedők számának emelkedése.


Az ilyen típusú betegségek nagymértékű szociális és anyagi terhet rónak a közvetlenül illetve közvetetten érintettekre, köztük a gluténérzékenységben szenvedő Szujó Zoltán hírességre is. A műsorvezető-riporter szigorú gluténmentes étrenden él, amelynek betartását számára is nehezíti, hogy a speciális élelmiszerek magas árkategóriájúak és nehezen beszerezhetőek. Hangsúlyozza, hogy a betegségről beszélni kell, hiszen egyre szélesebb kör válik érintetté.
 

Napjainkban egyre nagyobb számban diagnosztizálnak krónikus emésztési zavarokkal járó gluténérzékenységben, azaz cöliákiában, hétköznapi néven lisztérzékenységben szenvedő betegeket. Az elmúlt 50 év alatt a cöliákia iránti érzékenység négyszerte gyakoribbá vált. Dr. Balaicza Erika belgyógyász szakvéleménye szerint a betegség azért jelenthet különösen nagy veszélyt az emberi szervezet számára, mert az esetek mindössze 12 százaléka mutat tüneteket, és teszi lehetővé az időben történő felismerést. Érdekesség, hogy a betegség a gyerekeknél a leggyakoribb, az érintettek túlnyomó többsége, 70 százaléka pedig nő. Világszerte, így hazánkban is egyre nagyobb a cöliákiában szenvedők aránya, a rejtett, más néven lappangó érzékenyeket is figyelembe véve pedig valószínű, hogy minden századik magyar ember érintett. A gluténérzékenység többnyire öröklött, cöliákiás betegek elsőfokú rokonainak mintegy 10 százaléka gluténérzékeny. A szakértő mindenekelőtt azt hangsúlyozza, hogy a cöliákiában szenvedőknek egész életükben szigorú, gluténmentes diétát kell tartaniuk.

Szujó Zoltán műsorvezető és sportriporter esetében hat éves korban diagnosztizáltak gluténérzékenységet, azóta szigorú, gluténmentes diétán él. Elmondása szerint az emberek többsége még mindig nem hallott a problémáról, holott egyre több embert érint a betegség. „Az érintettek, köztük én is, komoly nehézségekbe ütköznek a napi bevásárlás és étkezések során, hiszen a speciális alapanyagok és kész élelmiszerek a legtöbb áruház polcairól hiányoznak, az éttermi étlapokról pedig ne is beszéljünk… Úgy gondolom, erről a betegségről beszélni kell, hiszen sok olyan esetről hallottam már, amikor valaki évekig szenvedett a tünetektől anélkül, hogy tudta volna, hogy gluténérzékeny.”- számol be tapasztalatairól Szujó Zoltán.

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://nukuliszt.blog.hu/api/trackback/id/tr71893253

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

green02 2010.04.06. 18:36:17

A gluténérzékenység hálisten már házilag is kimutatható (az allergia persze eleve durvább tüneteket produkál), de az érzékenység (étel-intolerancia) tünetei kevéssé jól megfoghatók.
food-detective.hu/etelintolerancia.html

nukuliszt 2010.04.06. 18:48:42

@green02:
Igen jó magam allergiás is vagyok a búzára, rozsra, különböző növényekre a gluténérzékenység mellett. tejcukor érzékeny is.
Nem könnyű!!!

Márta

grguric 2010.04.19. 17:07:36

Utazás Horvátországba csoportosan és egyénileg lisztérzékenyeknek is!
Étkezés megoldható!
www.suntravel.hu/index.php?mode=orsz&id=9&lang=hun
süti beállítások módosítása