HTML

glutén? kizárt dolog...

Gluténmentes receptek, hírek a Zala megyei egyesület életéből, ötletek, érdekességek lisztérzékenyeknek...

Rovatok

Friss topikok

Facebook

Fény derült a gluténérzékenység molekuláris hátterére

2010.07.22. 12:56 nukuliszt

A gyakran drámai következményekkel járó gluténérzékenység molekuláris hátterére ad magyarázatot egy ma megjelent tanulmány: a bélbolyhok pusztulásával járó kórképet eszerint a gluténben előforduló három fő komponens okozza. A felfedezés leszűkíti azoknak a kezelési módszereknek a körét, amelyek a betegség gyógyítását célozzák - a kórkép felismerése és megelőzése szintén hatékonyabbá válhat a jövőben.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]A cöliákia vagy gluténérzékenység egy emésztőszervi eredetű betegség, amelynek következtében képtelenné válunk a kenyérben, gabonafélékben, tésztákban vagy akár a sörben előforduló, glutén nevű fehérje feldolgozására. A gluténintolerancia hosszabb vagy rövidebb idő elteltével oda vezet, hogy a bélbolyhok nem lesznek képesek a táplálékkal bevitt tápanyagok és vitaminok felszívására, amelynek következtében agyi és idegrendszeri problémák, a csontok, a máj és más szervek elégtelenségei alakulnak ki. A cöliákiában szenvedő betegek egyetlen lehetősége, hogy teljes mértékben elkerüljék a glutént akár csak nyomokban is tartalmazó élelmiszereket.

A gluténérzékeny felnőttek körülbelül fele azonban még a gluténmentes diéta ellenére sem számíthat teljes javulásra, kis mennyiségben ugyanis olyan ételekbe vagy italokba is kerülhet glutén, amely egyébként nem tartalmazza ezt a vegyületet. Ezeknél a betegeknél gyakran még a gluténmentes diéta bevezetését követő ötödik év után sem regenerálódnak megfelelően a bél bolyhai.

Jason Tye-Din és munkatársai új tanulmányukban a betegek számára gyakran komoly szenvedést okozó problémák kezelésére kínálhatnak megoldást a jövőben. A kutatás során 244, cöliákiával diagnosztizált beteg immunreakcióit vizsgálták azt követően, hogy 3 napig az egyébként tiltott búzát, rozst vagy árpát fogyasztották. A vizsgálat különlegessége, hogy korábban a legátfogóbb felmérésbe is csak tizedennyi beteget vontak be - írja a Science Translational Medicine beszámolója.
 

Forrás: Science Translational Medicine

A Walter and Eliza Hall Institute kutatói munka közben

A kutatók egy egyszerű algoritmus segítségével több ezer peptidet vizsgáltak át (a peptidek a fehérjék építőkövei) a betegek vérmintáiban, miután a betegek immunrendszere támadásba lendült a 3 nap alatt bevitt glutén ellen. Kiderült, hogy a gluténérzékenység kiváltója egy eddig alulértékelt peptid: ez az egy kémiai anyag felelős a búza, az árpa és a rozs mérgező hatásáért is (a gluténnak egyébként mintegy 16 ezer alkotóeleme van). Újdonság volt az is, hogy felismerték: a T-sejtek, amelyek az immunrendszer védekezőreakcióit irányítják, csak a gluténban előforduló háromféle peptidre specifikusak - ez azt jelenti, hogy csak erre a három kémiai anyagra érzékenyek. Márpedig ez a 3 peptid az, amely a gluténérzékeny beteg nagy részénél kiváltja a konkrét immunreakciót - olvasható a Science egészségügyi kutatásokkal foglalkozó szakfolyóiratában.

Az eredmények azt a mostanáig be nem bizonyított feltevést is alátámasztják, hogy a cöliákiát olyan kóros T-sejtek okozzák, amelyek csak néhány "kulcspeptidre" érzékenyek.

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://nukuliszt.blog.hu/api/trackback/id/tr642168548

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

roxana7 2011.10.12. 07:28:43

A NPCRIZ besorolása alapján a 2. osztályú geroprotektorok közé tartozik a természetes
rövid peptidek által alkotott, a különböző szervek és szövetek újjáépítőinek, sejt bioregulátorainak
lánca.
Legújabb ismereteink szerint, a szövet specifikus rövid peptidek összekötődnek a megfelelő gének
pontosan meghatározott részeivel, előidézve a DNS molekulák kibontását és a bennük lévő adatok
leolvasását. Az idővel és az élet múlásával kialakuló peptidhiány jelentősen felgyorsítja a szövetek
elhasználódását és a szervezet öregedését. A helyzet az, hogy a sejtek és szövetek adekvát
működéséhez adekvát peptid mennyiség szükséges, amelyek fenntartják a gének működését optimális
üzemmódban.
Az életkor előrehaladtával a sejtek működése megbomlik, ezáltal megbomlik a peptidek újratermelése,
aminek következtében a sejtfunkciók újfent kárt szenvednek. A szövetek degenerációja erősödik, ami
végső soron klinikai esetet jelent. A rövid peptidek használata az egyik legfontosabb innováció.
Jelentősen képes lassítani az öregedés folyamatát, köszönhetően a szövetek proliferációjának és
regenerációjának ösztönzése, valamint sejtszám növelésük révén. Még egy fontos előnye a
peptideknek a daganatellenes hatás.
Jelenleg a peptidek használata a legjobb kompromisszum nélküli megoldás a daganatos betegségek
megelőzése és revitalizációja területén, mivel lehetőséget teremt a sejtek és szövetek megújítására.
Nemcsak a ciklikus folyamatok szabályozásával és összehangolásával éri ezt el, hanem a szövetújjáépítő
rendellenesség nélküli sejtosztódás bővülő lehetőségével is.
Több éves gyakorlatból tudjuk, hogy a szernek nincs mellékhatása.
A természetes peptidek hatásukat egyenletesen fejtik ki, mivel a szövetek irányából jövő
visszajelzésekhez bizonyos mennyiségű peptid felhalmozásra van szükség (homing hatás) a hiány
feltöltése céljából. A sejtek csak ezután kezdik visszaállítani normális működőképességüket
„megállítva a hintázást és az összes folyamatot az arany középútra terelve” (V. Kh. Khavinson, 2009)
Dr. Khavinson munkájának eredményeképpen rendkívül nagy tisztaságú peptid frakciókból származó
konfigurációk kerültek létrehozásra, amelyek képesek áthatolni szinte bármilyen fiziológiai akadályon
közvetítők (végrehajtók) nélkül. Így született meg Khavinson professzor újabb alkotása, a külső
használatú természetes folyékony peptid regulátorok új nemzedéke.
Az új peptid vonal mottója: „gyorsaság, hatékonyság, biztonság”
A peptid komplex (PK) felvitele után 7-15 perc elteltével a peptidek összekapcsolódnak a dendrit
sejtekkel, amelyek eljuttatják őket a nyirokcsomókhoz, ahol a peptidek „átszállnak” és a vér
áramlatával eljutnak a szükséges szervekhez és szövetekhez és elkezdik kifejteni szövet helyreállító
hatásukat.

Imuszil
Immunrendszer erősítő, fertőző betegségek, krónikus
betegségek, emésztőrendszeri betegségek, onkológiai
betegségek, kimerültség, stressz, nagy fizikai terhelés, intenzív
sport esetén.
Az Imusil a ma kapható egyik legjobb immun erősítő. Erősíti az
immunrendszert, megvéd a fertőző betegségekkel szemben,
illetve kezeli azokat. Kiküszöböli a környezetszennyezés állandó
hatásait, kezeli az allergiát és kiválóan alkalmazható fokozott
antibiotikum fogyasztás esetén. Alkalmazható krónikus
betegségek, emésztőrendszeri betegségek (elhízás,
anyagcserezavarok, krónikus gyomor- és bélbetegségek), szív,
tüdő és máj betegségek, onkológiai betegségek, kimerültség,
stressz, nagy fizikai terhelés, intenzív sportolás esetén.
Az Imusil teljesen ártalmatlan, felnőtt és gyermek egyaránt szedheti, mert ahogy a többi
termékünknek, az Imusilnak sincs mellékhatása. Az Imusil, a hosszú élet, egészség, a szellemi és
fizikai erőnlét záloga.
Hogyan működik az Imusil?
A születést követő első pár hétben történik meg a bélrendszerben, a természetes baktériumflóra
kialakulása. Egy teljesen egészséges felnőtt ember bélrendszere tele van sok millió baktériummal,
melyek elősegítik a különféle élettani folyamatok lezajlását.
A természetes baktériumflóra elősegíti az emésztést, lebontva az élelmiszerek egyes összetevőit,
így gyorsítva a hasznos anyagok mielőbbi felszívódását. E baktériumok szintetizálják a K és C
vitaminokat, valamint a B csoport egyes vitaminjait, elősegítik a D vitamin, vas, kalcium és sok
más komponens felszívódását. A lakto- és bifido baktériumok nem kis szerepet játszanak a
nyálkahártya helyreállítási folyamatában.
Mennyiségük csökkenésének következménye a káros baktériumok bélrendszeri elszaporodása és
aktivizálódása. Megbomlik a bél bakteriális egyensúlya, amely dysbacteriosist idéz elő. A
dysbacteriosis, a bél mikroflórájának felborult mennyiségi és minőségi egyensúlya A föld
lakosságának több mint 50 %-a szenved különböző fokú dysbacteriosis-ban.
Az antibiotikumok elterjedése és az emiatt kialakult, túlzott antibiotikum fogyasztás következtében,
egyre jobban alkalmazkodó-mutálódó vírusok, baktériumok és egyéb kórokozók jelennek meg,
melyek további fertőző betegségeket okoznak. A fertőző betegségek számának emelkedése,
valamint a vírusos, gombás fertőzések, és az allergia elterjedésével, mind inkább előtérbe kerülnek
az ember természetes mikroflóráját támogató, mikroflórás készítmények. A hagyományos
antibiotikumos kezelések helyett mind inkább használják az úgy nevezett pro biotikumokat, melyek
hatékonysága semmivel sem rosszabb.
Az Imusil az egyik leghatékonyabb ilyen pro biotikum. Összetételében megtalálhatóak az emberi
szervezetre teljesen ártalmatlan sejtfal- lakto- és bifido baktériumok komponensei, amelyek az
emberi test számára hasznos mikroflóra normális életterét képesek biztosítani. Ezen kívül a
készítmény dúsítva van olyan természetes immun modulátorokkal, mint a C-vitamin és kasvirág
kivonat. Az orvostudomány jelenlegi fejlettségi szintjén Kelet-Európában nincs analógja ennek a
készítménynek.
2

roxana7 2011.10.12. 07:32:40

Ha valakit érdekelnek a peptid készítmények, szívesen küldök tájékoztatást
dudaskata1968@gmail.com
süti beállítások módosítása