HTML

glutén? kizárt dolog...

Gluténmentes receptek, hírek a Zala megyei egyesület életéből, ötletek, érdekességek lisztérzékenyeknek...

Rovatok

Friss topikok

Facebook

Könnyen könnyűt

2008.08.04. 16:13 nukuliszt

Hozzávalók:

Rakott zöldség: 20 dkg rizs, 2 sárgarépa, 15 dkg cukkini, 10 dkg gomba, konzerv kukorica és zöldborsó, egy egész filézett csirkemell.
Palacsinta: 2 tojás, 3 ek rizsliszt, 1 ek kukoricaliszt, 1 ek kukoricakeményítő, 20 dkg darált főtt hús, ek köles.

Ez alkalommal elsőként a bundás palacsinta elkészítésébe avat be minket háziasszonyunk. Ehhez a megmaradt sült vagy főtt húsból használunk fel 20 dekát. Megdaráljuk, borssal, sóval, majoránnával, petrezselyem zöldjével összekeverjük, üvegesre párolt póréhagymát adunk hozzá. Kölessel lazítjuk. Ehhez 2 evőkanál kölesből hatnyolc evőkanál víz hozzáadásával kását főzünk. Ez majd megfelelő módon összetartja a masszát, semmiképpen ne használjunk tojást, hangzik az intelem, mert az esetleg nem fog kellően átsülni.

A palacsintatésztát lehet hagyományosan, vagy gluténmentesen készíteni. Utóbbihoz két felvert tojás, 3 evőkanál rizsliszt, 1 evőkanál kukoricaliszt és 1 evőkanál kukoricakeményítő szükséges és 1,5 deci víz - vagy tej, ez lehet laktózmentes is. Sűrű palacsintatésztát kapunk, amelyet összekeverése után fél óráig pihentetünk. Serpenyőben kisütjük a palacsintákat. Ezek két szélét megtöltésükkor felhajtjuk, hogy a massza a tésztából ne menjen ki, összetekerjük. Az így keletkezett csomagokat felvert tojásba mártjuk, majd ízlés szerint szezámmagba, burgonyapehelybe vagy pattogatott amarántmagba forgatjuk. Forró olajban hirtelen kisütjük és még melegen reszelt sajttal megszórjuk. Könnyű mártással, salátával vagy főzelék mellé kínáljuk. 

Hasonlóan egyszerű elkészíteni a rizses, zöldséges rakott húst. Ehhez két sárgarépát, egy 15 dekás kis cukkinit, 10 deka gombát kockázzunk fel és póréhagymát karikázzunk hozzá. Ezekhez keverünk egy kis doboznyi konzerv zöldborsót és egy kis doboz konzerv kukoricát. Megsózzuk, keverés után kevés olajat adunk hozzá. Ezt követően filézett egész csirkemellet vékony szeletekre vágunk, borssal, sóval, olajjal, póréhagymával bepácoljuk, majd állni hagyjuk pár órát. 

Húsz deka rizst megmosunk, felét egy kisebb tepsi aljára terítjük egyenletesen. A következő réteget a zöldségkeverék fele adja, majd ráfektetjük a hússzeleteket, újra zöldség következik, végezetül a maradék rizs. Ezután felöntjük annyi vízzel, hogy két ujjnyira ellepje, majd szorosan alufóliával lezárjuk és közepesen forró sütőbe toljuk.

Csak negyven perc elteltével ellenőrizzük. Szükség esetén önthetünk még utána vizet, tovább is süthetjük pár percig. Ha azonban a rizs puha, a kés is könnyedén átszalad a rétegeken, akkor kész. Az ételt reszelt sajttal szórjuk meg, és pár percre még visszatoljuk a sütőbe, hogy ráolvasszuk. Tálaláskor díszíthetjük zöldség zöldjével, paradicsomkarikával.

 Forrás: ZH Konyhája

Szólj hozzá!

Címkék: recept hús zöldség palacsinta rizs rakott bundás

A bejegyzés trackback címe:

https://nukuliszt.blog.hu/api/trackback/id/tr42600161

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása