HTML

glutén? kizárt dolog...

Gluténmentes receptek, hírek a Zala megyei egyesület életéből, ötletek, érdekességek lisztérzékenyeknek...

Rovatok

Friss topikok

Facebook

A szigorú diéta tünetmentesít

2009.05.26. 10:35 nukuliszt

Megjelenés dátuma: 2009. május 19. 04:28
Szerző: Arany Gábor
 

Zalaegerszeg (ag) - A lakosság közel egy százaléka érzékeny a gluténra, ám jelentős részük nem tudja, vajon mi is áll változatos tünetekkel jelentkező bajaik hátterében.
 

Erre a problémára kívánják felhívni a figyelmet a lisztérzékenyek világnapján, amelynek rendezvényeit szombaton tartják a megyeszékhelyen. A betegek zalai egyesületének vezetője, Kóborné Csákvári Márta elmondta: a világnappal szeretnék elérni, hogy növekedjen a lisztérzékenység ismertsége és javuljanak a betegek életkörülményei.

 

A coeliakia (lisztérzékenység) autoimmun betegség, és csak élethosszig tartó diétával lehet kezelni. A glutén a gabonafélékben - búza, árpa, rozs, triticale, tönköly és még mások - található fehérje, ez váltja ki a reakciót, amely károsítja a vékonybél nyálkahártyáját, és rendkívül változatos bajokat produkál. Mivel a betegségnek nincsenek jellemző tünetei, nagyon nehéz diagnosztizálni. Ha a betegséget nem ismerik fel, vagy a páciens nem tartja be azt követően a diétát, szövődmények és társult betegségek alakulhatnak ki: különféle hiánybetegségek, fejlődési rendellenességek lépnek fel. Ezért lenne fontos a szűrés, mert jelenleg csak a betegek ötödénél diagnosztizálják időben, de általában az első tünetek és a betegség megállapítása között több mint tíz év telik el.

 

Európában közel ötmillió lisztérzékeny beteg él. S míg korábban a gyermekeket sújtó ritka bajnak vélték, mára kiderült, hogy sokkal gyakoribb. Ráadásul napjainkban a frissen diagnosztizált betegek zöme felnőtt, akiknél korábban nem is jelentkeztek a tünetek. Manapság Magyarországon a lisztérzékeny betegek alig ötödét diagnosztizálják, azonban sokan közülük nem fogadják el ezt a tényt, és nem követik a gluténmentes diétát, miközben ez a betegség egyetlen hatékony és kizárólagos gyógymódja.

 

Szombaton a világnapi rendezvényeket a kertvárosi posta mögött, a települési önkormányzat helyiségeiben tartják 13 órától. A szórakoztató műsorok mellett mód lesz tapasztalatcserére is.
 


forrás: Zalai Hírlap

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: cikk lisztérzékeny világnap

A bejegyzés trackback címe:

https://nukuliszt.blog.hu/api/trackback/id/tr131144337

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása