HTML

glutén? kizárt dolog...

Gluténmentes receptek, hírek a Zala megyei egyesület életéből, ötletek, érdekességek lisztérzékenyeknek...

Rovatok

Friss topikok

Facebook

ELŐADÁS

2009.11.20. 09:54 nukuliszt

 Régóta tervezett program valósult meg 2009.11.11-én, amikor intézetünk tanácstermében akkreditált előadás keretében bemutatásra került egy olyan autoimmun betegség – a coeliakia, /gluténérzékenység/ melyről vagy nagyon sokat tud valaki, vagy nagyon keveset.

A Lisztérzékenyek Zala Megyei Egyesülete a Zala Megyei Kórház együttműködésével megszervezte A coeliákiáról, mint új népegészségügyi problémáról című előadást, melynek akkreditálásához segítséget kaptunk a kórház oktatási szervezőjétől Tóthné Födő Gyöngyitől.

Igen nagy volt az érdeklődés, mert megtelt a kórház 90 férőhelyes tanácsterme 66 szakdolgozó és 12 orvos szerzett 8 ill. 12 kreditpontot az előadáson. Örömünkre szolgált az is, hogy nem csak  a szakembereket érdekelte ez, az alattomos betegség.

 

A neves szakemberek által bemutatott témák:

Dr. Korponay-Szabó Ilma egyetemi docens - Coeliákia megjelenési formái gyermekekben és felnőttekben

Dr. Kovács Mónika adjunktus - Coeliákia a sikertelen gyermekvállalás hátterében

Dr. Szenes Mária főorvos - Diagnosztikai szűrővizsgálatok felnőttkori coeliákiában

Dr. Tumpek Judit főorvos - Korszerű diagnosztikai lehetőségek

Dr. Szabados Katalin főorvos - Népességszűrés az alapellátásban

Pusztai Jánosné egészségfejlesztő - A coeliákia előfordulása Magyarországon

Szűcsné Dóczi Zsuzsanna betegjogi képviselő - Egészségügyi dokumentáció betegjogi vonatkozásai

Kiss Erika dietetikus - Gluténmentes diéta az EU-ban

Pusztai János szolnoki egyesületi elnök - Betegcsoportok és egyesületek szerepe a coeliákiások életének alakításában

 

A Lisztérzékenyek Zala Megyei Egyesülete 2007. június 16-án került bejegyzésre a Zala Megyei Bíróságon. Ezt megelőzően 2005. május 16-tól a bejegyzésig Klub-ként működött.

Az Egyesület célja a lisztérzékenységben szenvedő állampolgárok összefogása, képzésük segítése, közös programok, termékbemutatók, előadások szervezése, a lisztérzékeny betegek harmonikusabb életének elősegítése.

Fontosabb eredményeink: 2007-ben az önkormányzat segítségével megoldódott a lisztérzékeny, a cukorbeteg, a Crohn beteg és a tejcukorérzékeny gyermekek közétkeztetése, mely országos viszonylatban is kiemelkedő kezdeményezés volt.

2008-ban a 12-14 évesek körében elkezdtük szűrővizsgálatok elvégzését melynek célja a tünet és panaszmentes gyerekek vizsgálata, a rejtett betegség kimutatása - arra alkalmas  módszerrel- a célbetegség fennállásának valószínűsítése vagy kizárása. Munkánkhoz segítséget kaptunk a Zala Megyei Kórház orvos igazgatójától, Dr. Csidei Iréntől, a Gyermekosztály osztályvezető főorvosától Dr. Gárdos Lászlótól és Dr. Szenes Máriától a Belgyógyászat főorvosától. A szűrések lebonyolításában segítséget nyújtanak: Vízváriné Nagy Katalin kistérségi vezető védőnő és az iskolák védőnői. A vizsgálatok jelenleg is zajlanak, melyeket pályázatokon nyert pénzből finanszírozunk. Anyagi támogatást kaptunk a Zala Megyei Közgyűlés Egészségügyi bizottságtól, illetve Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzatának, egyébb bizottságától, Polgármesterétől, a Városi Egészségügyi bizottságtól, a Hévíz Város Önkormányzatától. A ZTE kosárcsapat a jótékonysági mérkőzés teljes bevételét ajánlotta fel.  Nagykapornak saját hatáskőrében végeztette el a szűréseket átvállalva az anyagi terheket is.

 

Köszönjük előadóinknak, hogy elfogadták a meghívásunkat, a Zala Megyei Kórház Igazgatásának, Dr. Szenes Máriának, Dr. Kovács Mónikának a segítségét. 

Köszönjük a résztvevőknek, hogy megtiszteltek bennünket azzal, hogy meghallgatták az előadást.

Munkájukhoz sok sikert és jó egészséget kívánunk!

 

Kóborné Csákvári Márta                                                           Tulit Pálma

             elnök                                                                              alelnök

 

A cikk szerzője: Tulit Pálma

Az előadáson készült fotókat itt találhatják: galéria

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://nukuliszt.blog.hu/api/trackback/id/tr811538882

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása