Almás-diós
Hozzávalók:
- 6 db tojás
- 20 dkg porcukor
- 2 ek. vanilíás cukor
- 25 dkg kockamargarin
- 10 dkg étkezési keményítő
- 10 dkg rizsliszt
- 1 kk. szódabikarbóna
- 1 csipet só
- 1 citrom
- 4-5 savanyú alma
- 1 ek. méz
- 1-2 ek. rum
- 4-5 marék durvára vágott dió
Hámozzuk meg az almákat, és daraboljuk fel nem túl vékony gerezdekre. Facsarjuk rá a citrom levét, és tegyük rá az 1 ek. mézet és rumot. Keverjük össze. hagyjuk, hogy az ízek az almát jól átjárják és összeérjenek. Többször forgassuk át. Közben készítsük el a piskótát. A 10 dkg rizslisztet keverjük össze a 10 dkg keményítővel és az 1 kk. szódabikarkbónával. A tojást válasszuk szét. Verjük kemény habbá a tojásfehérjét egy csipet sóval. A kész habot tegyük hűtőbe, amíg a tészta másik fele készül. A tojássárgájába tegyük bele a 20 dkg porcukrot, a 2 ek. vaniliás cukrot, valamint a citrom héját. Habosítsunk rajta egy kicsit. Majd tegyük bele a 25 dkg lágy margarint, és ezzel verjük habosra fehéredésig. Apránként szórjuk bele a keményítős lisztet, és óvatosan keverjük össze. Ha már túl száraz lenne a liszt miatt, lazítsuk fel 1-2 kanál tojásfehérjével. Ha elfogyott a liszt, kanalazzuk a tojásfehérjéből felvert maradék habot a masszába, és óvatos mozdulatokkal elegyítsük. Melegítsük elő a sütőt. (villanysütő 160C, gázsütő 8-as fokozat. a gázsütőt 10 perc után 5-6-os fokozat közé kell állítani.) Öntsük a tepsibe az egynemű tésztát, majd sorakoztassuk rá az almagerezdeket úgy, hogy érjék egymást. Hintsük meg az almákat 4-5 marék durvára vágott dióval, majd locsoljuk rá a citromos, rumos, mézes levet. Tegyük a sütőbe, ahol 35-45 perc alatt készre sül.
Lehet a tetejére dió helyett szeletelt mandulát is szórni!
Szobahőmérsékleten tárolhatjuk, de hűtőben tovább eláll.