HTML

glutén? kizárt dolog...

Gluténmentes receptek, hírek a Zala megyei egyesület életéből, ötletek, érdekességek lisztérzékenyeknek...

Rovatok

Friss topikok

Facebook

INDEX

2010.03.02. 14:43 nukuliszt

Tudblog

Megtalálták a lisztérzékenységet okozó géneket

2010.03.01. 13:12 - MTI

A lisztérzékenység hátterében genetikai kapcsolatot találtak brit kutatók, amiről a Nature Genetics című tudományos szaklapban számoltak be.

9400-nál több lisztérzékeny ember géntérképének áttekintése alapján a kutatók olyan régiókat azonosítottak, amelyek összefüggésben vannak a gluténnel szembeni túlérzékenységgel, felszívódási zavarral járó autoimmun betegséggel. A rendellenesség világszerte az emberek körülbelül egy százalékát érinti.

A kutatók közlése szerint meggyőző bizonyítékot találtak arra is, hogy a lisztérzékenységgel (cöliákia) kapcsolatba hozott gének több más, gyakori immunrendszeri betegséggel is összefügghetnek, például az 1-es típusú diabétesszel és a reumatoid artritisszel.

A lisztérzékenység olyan emésztési rendellenesség, amelyet a glutén nevű fehérjére adott abnormális immunválasz okoz. A glutén megtalálható a búzán kívül a rozsban és az árpában is. A betegség károsítja a bélbolyhokat, így a tápanyagok nem tudnak felszívódni, ami olyan súlyos problémákhoz vezethet, mint a vérszegénység, csontritkulás, fáradékonyság, fogyás. A cöliákiának gyógymódja jelenleg nincs, élethosszig tartó gluténmentes diétával tartható karban.

Mint David van Heel kutatásvezető a tanulmányban jelzi, az adatok arra is utalnak, hogy a lisztérzékenység hátterében több száz genetikai kockázati tényező áll, amelyeknek pillanatnyilag mintegy felét ismerik.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://nukuliszt.blog.hu/api/trackback/id/tr691802858

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása